Házi ünnepi desszertek, melyekkel nem hibázhatsz!
Vannak a hagyományos karácsonyi sütemények, mint például a mézeskalács vagy a bejgli, és vannak azok a finom házi sütemények, melyeket bármikor megennénk, így az ünnepi asztalon is szívesen látjuk őket. Finom, látványos és könnyen elkészíthető sütik és desszertek.
Meggyes kekszgolyó
A golyókhoz:
- 50 dkg darált keksz
- 10 dkg vaj
- 3 evőkanál kakaó
- 20 dkg porcukor
- 1 evőkanál rumaroma
- 1 meggybefőtt
A csokibevonathoz:
- 20 dkg ét tortabevonó
- 8 dkg vaj
A darált kekszet összekeverem a cukorral, a kakaóval és a vajjal. A meggybefőtt rumaromával ízesített levéből annyit teszek hozzá, hogy formálható legyen. A masszát alaposan összedolgozom. A meggyet lecsepegtetem, majd 3-4 darabra vágom. A masszából kis golyónyi mennyiséget formálok, majd lyukat nyomok bele, amibe 1 meggydarabot teszek, majd golyó formájúra gyúrom.
A csokibevonatot elkészítem olvasztott vaj hozzákeverésével. Belemártogatom a golyókat és rácson hagyom, hogy megszilárduljanak.
Forrás: recepttar.hu
Méteres kalács Medovarszki Tamásnétől
Hozzávalók a piskótához:
- 6 db tojás, 40 dkg porcukor, 40 dkg rétesliszt, 15 ek víz (meleg)
- 10 ek étolaj, 1 csomag sütőpor, 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 ek víz (meleg), 2 dkg vaj (formához), 1 csapott ek finomliszt (formához)
Krém:
- 1 tasak puncs pudingpor, 2 dl tej, 25 dkg vaj
- 20 dkg porcukor, 0.5 dl rumaroma
Máz:
5 ek cukrozatlan kakaópor, 5 ek cukor, 5 evőkanál víz, 10 dkg vaj (fagyos)
Elkészítés a piskótához:
Alaposan kikeverjük a tojások sárgáját a porcukorral, majd apránként adunk hozzá 15 evőkanál meleg vizet, 10 evőkanál olajat és a sütőporral elkevert liszttel. Végül a tojások keményre vert habját óvatosan beleforgatjuk. Kétfelé osztjuk a tésztát, az egyik felébe 2 evőkanál kakaóport és még 1 evőkanál meleg vizet keverünk.
Én mindkét őzgerinc formát kibéleltem sütőpapírral, úgy hogy kicsit kilógjon, s beleöntöttem, majd megsütöttem. Forró sütőbe rakjuk, de sülés közben mérsékeljük a hőt, kb. 180 C-fokra, kb. jó 30-40 perc alatt elkészül, de azért tűpróba szükséges. Ha megsült, rácsra borítjuk, és megvárjuk, amíg kihűl.
Krém:
A puncs ízű pudingport felfőzzük tejjel, majd kihűtjük. Közben a puha vajat kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a kihűlt pudingot, jól elkeverjük benne, rumaromával ízesítjük.
Tipp: robotgéppel könnyen tudjuk habosra keverni.
Összeállítás: Én mind a két megsült sütit hosszában 3 felé vágtam, s a sárga tészta közepére raktam 1 barnát, s a barna tészta közepébe pedig 1 sárga tésztát, s úgy kentem meg a töltelékkel ezeket a süti rudakat. Ebből a mennyiségből két rúd lesz.
Máz:
A kakaóport, a cukorral és a vízzel felfőzzük, majd a tűzről levéve kikeverjük 10 dkg fagyos vajjal, és bevonjuk vele az őzgerinceket. Ezután hűtőbe tesszük, és tálalásig ott is hagyjuk. Csokival is bevonhatjuk.
Szeletelés úgy történik, hogy ferdén vágjuk fel, mert csak így lesz csíkos. Érdemes fogyasztás előtt egy nappal elkészíteni a süteményt.
Omlós linzer Gizitől
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 12 dkg sertés zsír (v. 17 dkg vaj)
- 8 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 db tojássárgája (nagy)
- 1/3 cs sütőpor (4 gramm)
- ízlés szerinti lekvár az összeragasztáshoz
A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk át.
Ezután adjuk hozzá a hideg zsírt (v. vajat), majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és adjuk hozzá a tojássárgát.
Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd tegyük be a hűtőbe 30 percre.
Amikor a tészta kellően lehűlt, nyújtsuk ki lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra, és ízlés szerinti kiszúróval szúrjuk ki, majd egymástól kicsit távolabb tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-12 perc alatt szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem)
A sütőből kivéve helyezzük rácsra, majd hűtsük ki egészen.
Ezután ízlés szerinti lekvárral ragasszuk össze a linzerkarikákat, majd porcukorral szórjuk meg.
Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig (2-3 hétig) eltartható, és finom omlós marad.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu
Gesztenye rolád - Kovácsné Gabriella
- 2 csomag mirelit gesztenyemassza
- 4 csomag vaníliás porcukor
- 15 dkg alkoholos, rumos ,kimagozott meggybefőtt
- keserű csokoládé tortabevonó
- tejszínhab
- 2 kisüveg rumaroma, vagy 3 evőkanál rum
A gesztenyemasszát felolvasztom majd összegyúrom a vaníliás cukorral és rumaromával vagy rummal.
Az így e kapott masszát egy nagyobb konyharuhára teszem sodrófával többszörösen kinyújtom. Majd a közepére elhelyezett a kimagozott meggybefőttet egyenletesen elosztva a kinyújtott massza hosszában, majd a konyharuha egyik szélét megfogva ráhajtom és piskótatekercs formátumra összegörgetem, hajtom.
A csokoládé tortabevonót felolvasztom, ráöntöm a tekercsre, megvárom míg megszikkad, és beteszem a hűtőbe. Legalább egy napot érdemes állni hagyni, hogy összeérjen, ill. a csokoládé is kellőképpen ráfagyjon. Tetejét nagyobb diódarabokkal díszítem, illetve igény szerint tejszínhabbal tálalom.