Házi zserbó, a retró vendégváró
A kedvenc süteményeink egyike a zserbó. Persze ebből is a legjobb a házi! Ha nem érzed magad profi zserbó készítőnek, akkor ajánljuk az alábbi részletes, tippekkel gazdagított receptet, amit olvasónktól kaptunk. Ezúton is köszönjük neki! :)
Házi zserbó Medovarszki Tamásnétól
Tészta hozzávalói:
- 35 dkg finomliszt
- 3 dkg élesztő
- 0.5 dl tejföl
- 5 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
- 1 csipet só
- 1 csipet sütőpor
Töltelék hozzávalói:
- 25 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 1 citromból nyert citromhéj
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 40 dkg sárgabaracklekvár
Tetejére a csokimáz hozzávalói:
- 15 dkg tejcsokoládé
- 7 dkg vaj
A tészta elkészítése:
1. A lisztbe belekeverjük az élesztőt, a sütőport, a cukrot, s a többi hozzávalót, s jól eldolgozzuk. Ha kell, teszünk még hozzá lisztet.
2. Ha jól gyúrható lett a tészta, akkor három fele osztjuk. Mindhármat kinyújtjuk aránylag egyforma alakúra (kb. 35x25 cm), igyekszünk nem túl vastagra nyújtani.
3. A tepsit kivajazzuk, majd kilisztezzük, s az első lapot belerakjuk a tepsibe.
A töltelék elkészítése:
1. Ezt megkenjük a lekvár felével, majd meghintjük a darált dió, porcukor, reszelt citromhéj, őrölt fahéj és vaníliás cukor keverékének a felével.
2. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük és töltjük, majd jöhet a harmadik lap úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele.
3. A felső lapot megszurkáljuk villával, hogy a gőz sütés közben eltávozzon belőle.
4. Én csak addig kelesztem, amíg a sütőt 180 C-fokra előmelegítem, kb. 10 perc. Az előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük a gázsütő 3-as fokozatán, míg a teteje egyenletes pirosas-barnás lesz.
5. Én félidőben kivettem a tepsit, s megfordítottam, hogy a belső fele kerüljön kívülre, hogy mindkét fele egyformán átsüljön.
A csokimáz elkészítése:
1. Kihűlés után a csokoládét és a vajat mikró kis fokozatán felmelegítjük, s rákenjük a süteményre.
2. Hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen. Én általában este megsütöm, ha langyosra hűlt, hűtőbe rakom, s másnap reggel rakom rá a csokimázat. Utána visszarakjuk a hűtőbe pár órára, s utána szeleteljük.