2024.06.21. 13:02:15 5064 179

Háztartásszervezés felsőfokon, te is meg tudod csinálni
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legtöbben elmondhatják magukról, hogy szeretik a tisztaságot és a rendet, az egyéni ízlésnek megfelelő otthon stílust és a benne uralkodó harmóniát. Azonban ma már naponta farkasszemet kell nézni korunk legfőbb jellemvonásaival: az állandó rohanással és a sűrűn képbe lépő időhiánnyal egyaránt. Éppen ezért jól jöhet néhány háztartási és szervezési tipp.

Éneklés főzés közben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Éneklés főzés közben

Amikor rend van, akkor nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak vagyunk, és erre az emberek többsége igényt is tart. Ám a megvalósítás érdekében rendszeresen időt kell fordítanunk laktereink rendben- és karbantartására, ami jó szervezést igényel. Ilyenkor a rugalmassági tényezőkre is figyelnünk kell, hiszen nem minden napunk alakul a reggeli rituáléink során papírra vetett terveink szerint – ekkor kell mozgósítanunk a kreativitással szorosan egybeszőtt újraszervezést és program-átrendezést.

A The Spruce otthoni praktikákkal, tanácsokkal és inspirációkkal szolgáló oldala begyűjtött néhány mindennapi házszervezés során alkalmazható tippet. Többek között ezekből hozunk most néhányat abban reménykedve, hogy Te is meglelsz néhány szimpatikus változatot és sikerrel beépíted a mindennapi háztartási rutinjaid közé.

Rögtön elsőként egy olyan tanácsukat emeljük be, mely a rendszerességre összpontosít. A szakemberek szerint ugyanis fontos, hogy amilyen gyakran csak lehetséges: szabadítsuk meg otthonunkat a rendetlenségtől. Ez a gyakorlatban olyan lépésekben mutatkozik meg, mint például: átvizsgáljuk a hűtőszekrényt, hogy van-e lejárati időn túli élelmiszer benne, benézünk a fiókok és a szekrények (leg)mélyére, hogy ráakadunk-e olyan tárgyakra és eszközökre, amiket már hosszú ideje nem használtunk. Ez utóbbi esetében érdemes feltennünk a kérdést, hogy: valóban szükségünk van-e ezekre, vagy inkább elajándékozzuk.

A Two Maids egyik munkatársa, Kathy Cohoon szerint a tiszta belterek erőteljes boldogság-mágnesként működhetnek, azonban ennek elérése érdekében fontos, hogy megszüntessük a zsúfoltságot. A káosz megszüntetésével együtt a zavaró tényezőktől is sikerül megszabadulnunk. Cohoon szerint, amennyiben például vannak „másodpéldányaink” egy-egy tárgyból vagy eszközből, akkor az egyiket tartsuk meg, a másikat adományozzuk el.

Kis lépések a házimunkában, nagy előrelépések az időfelszabadítás terén

A háztartásszervezés szakemberei kiküszöbölhetőnek tartják az edények mosogatógépbe való helyezése előtti öblítést. A speciálisan a mosogatógépekhez készült tabletták minden szükséges összetevőt tartalmaznak, hogy az edényekről feloldják a szennyeződést. Természetesen továbbra is fontosnak tartják, hogy a nagyobb mennyiségű ételmaradékoktól megszabadítsuk a tisztítandó edényeket a gépbe helyezés előtti folyamatban.

Javasolják, hogy vezessünk heti, havi és éves házimunka listát, amelyre feljegyezzük a nagyobb teendőket, amiket később részteendőkre bontunk le. Ütemezzük be a nagytakarításra szánt időt, a fészertakarítást, a lomtalanítást, hogy legyen időnk az előkészületekre és az alapos munkára.

Kulcsfontosságúnak tartják a kamra és a hűtőszekrény zónák szerinti rendszerezését. A The Home Edit szervezői meg vannak győződve arról, hogy a konyha megfelelő szervezése az ételkategorizálással kezdődik. Minden ételnek legyen meg a pontos és megfelelő helye a jobb áttekinthetőség. Érdemes átállni az áttetsző tárolóedényekre, melyekben a tető leemelése nélkül láthatjuk az élelmiszer tartalmát, és ezeket elhelyezni a hűtőben és a kamrában. Ez kiegészíthető az edénycímkézés módszerével, így mindig kéznél és szem előtt lesznek a keresett dolgok.

A mikrohullámú sütő tisztításához a legegyszerűbb módszer az, ha egy hőálló üvegedénybe vizet és citromszeleteket teszünk, és fokozatosan addig melegítjük, amíg felforr. Hagyjuk legalább öt percig benne az edényt, hogy a gőz hatni tudjon és csak ezt követően nyissuk ki az ajtót. Egy szivacs vagy egy kendő segítségével töröljük át. A mikrohullámú sütőnk belseje tiszta és illatos lesz.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...