2022.06.25. 15:31:26 6150 222

Hiperaktív a gyerekem. Hogyan foglaljam le nyaralás alatt?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy szülő dolga manapság nem egyszerű. Rengeteget dolgozunk és alig győzzük rohanással egyik feladattól a másikig. Sok a stressz, még több a megoldandó probléma. Nyáron pedig, ahogy bezárnak az iskolák újabb kihívással szembesülünk, mégpedig a "hova tegyük a gyereket?" égető kérdésével. Különösen ott nehéz ezt megoldani, ahol nincs a családban nagyszülő. Amint ez megoldódik, máris ott a következő gond, a nyaralás. Az hagyján, tegyük fel ez már meg is van oldva. Lefoglaltuk egy fél éve a repülőjegyet, de mi van, ha a gyermekünk az az örökmozgó típus, aki egy fél percet sem bír ki egy helyben, nemhogy egy néhány órás repülőutat. Szóval, őrület a köbön. Mi a megoldás?

Utazás gyerekekkel az autóban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Utazás gyerekekkel az autóban

A szülők is nyugalomra és pihenésre vágynak mikor elindulnak nyaralni. Gondolom ez senki számára sem kérdés. Legtöbbször azonban előre garantált az izgalom egy, netán több olyan gyerkőc mellett, akik képtelenek csendben és nyugton maradni hosszabb ideig. Muszáj valahogy lekötni őket, ha nem akarjuk elrontani az egész utat vagy a nyaralást.

Több megoldás is lehetséges erre, leginkább a gyermekek életkorától függően. Kisebb gyermekek esetében szinte reménytelen észérvekkel hatni rájuk. Ki kell ábrándítsam a szülőket, ha megpróbálják elmagyarázni az 1-3 éves kicsinek, hogy most utazunk és autóban vagy repülőn nem lehetséges rohangálni, hangoskodni és azt játszani, amit csak ő szeretne, szóval hát, ez elveszett ügy, előre deklarált, felejtsük is el. Nem hajlandó ezt megérteni, hiszen alapvető igénye a figyelem és a szabadság, illetve a kötetlen mozgás. Amit ilyenkor ajánlani tudunk és működik, az a figyelemelterelés. Amilyen könnyen irányítható, olyan könnyen le is köthető a figyelmük, van amikor egész hosszú ideig, ha sikerül eltalálnunk azt, ami valóban érdekli őket. Ehhez rendkívül jól kell ismernünk a gyermekünket és számtalan kísérlettel kitapasztalni, hogy mi jön be nála.

Legtöbb gyermek az autóban, vagy repülőben szinte azonnal elalszik, de van, akiknek ehhez kell némi segítség. Mire gondolok? Érdemes magunkkal vinni a kedvenc mesekönyvét, zenéjét vagy a tableten elérhető meséjét. Az is gyorsan megnyugtathatja, ha út közben énekelünk, dúdolunk neki. Mindenképp vigyük magunkkal az imádott plüsst vagy kis kedvencet, ami nélkül szinte biztos, hogy irtó nagy botrány lesz azonnal, ha kiderül, hogy nincs kéz alatt. Színes mesekönyv, firkafüzet, kedvenc játék, ha van akkor ebből is több mindig legyen készenlétben. Mint ahogyan "zsebből előhúzható" játékötlet, amivel ilyenkor érdemes előre készülni. Számtalan olyan, eszköz nélkül játszható, fejből, fantáziából elővehető játék van, amivel el lehet szórakozni hosszabb ideig. Ilyenek a Szólánc, a Barkóba, Kérdezz-felelek, rengeteg játékos mondóka, és ami nem elhanyagolható, ilyenkor jól lehet gyakorolni a gyerekekkel az idegen nyelveket is.

Semmiképp se feledkezzünk meg arról, hogy kisgyermekünknek a mozgásigényét, amint lehet kielégítsük. Ha autóval közlekedünk és hosszabb útra indulunk érdemes sűrűbben beiktatni pihenőket. A benzinkutakon, útszéli éttermek többségében már van gyereksarok vagy játszótér. Hagyjuk, hogy kicsit kiszaladgálják magukat. Ha repülünk, akkor érdemes kicsit sétálni, szaladgálni a gyermekkel, mielőtt beszállunk, megnézni a repülőket, felmenni a kilátó teraszra, ez nagyon jó élmény lesz számára és kicsit el is fárad. Így talán könnyebben viseli az utat is. Amint kiszállunk a gépből azonnal biztosítsunk számára megfelelő mozgási lehetőséget.

Idősebb gyermekek esetében talán már kissé könnyebb a dolgunk. Ők már jobban megértik és elfogadják a szigorú szabályokat. Mégis érdemes az ő szórakozásukról, igényeikről is gondoskodni hosszabb úton. Őket már egy jó film vagy könyv, komolyabb társasjáték is jobban és hosszabb ideig leköti. Velük már jobban lehet beszélgetni a látottakról, tapasztaltakról. Ezt kisebb gyermekekkel is érdemes kipróbálni, hiszen ebben a korban a kíváncsiságuk kiapadhatatlan. Minden érdekli őket, és ha szívesen válaszolunk, beszélgetünk velük, higgyük el, sokkal gyorsabban repül az idő is, nem csak a gép.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...