Hogy sokáig illatozzon a bazsalikom – Tippek
Kert és erkély híján eddig csupán egyszer próbálkoztunk cserepes bazsalikom életben tartásával – sajnos sikertelenül. Csupán néhány napot bírt nálunk a kis növény, aztán elszáradt. Csakis a tasakos, szárított változat található meg nálunk, de az első próbálkozás óta ácsingózunk a friss bazsalikom illata és íze után.
Valószínűleg a nem megfelelő ápolásnak köszönhetően távozott a mi kis zöld növényünk az örök vadászmezőkre. Talán ha a következő tippeket ismertük volna, tovább konyhánk éke és ételeink ízesítője maradhatott volna.
A „bazsalikomtartás” aranyszabályai
Ami fontos: a hely
A boltban, piacon vásárolható cserepes bazsalikom apró edénye nagyon cuki, ám fejlődni, növekedni nem tud benne a növény. Minél előbb ültesd át egy nagyobb cserépbe, balkonládába, hogy a finom ízesítő tovább terebélyesedhessen.
Ami lényeges: a rendszeres „fazonigazítás”
Ha nem szeretnéd, hogy a növényed tovább nőjön, vágd le a felső két pár levelét. Ha viszont az a kívánságod, hogy a fűszer sűrűbb, dúsabb, erősebb legyen, a nagyobb levelek tövében lévő kisebb levélhez közel csípd le a szárát.
Az ideális körülményeknek köszönhetően a bazsalikom virágba borulhat. Ugyan ez – más fűszernövényekkel ellentétben – a levelek ízén nem ront annyit (az enyhe keserűség főzéskor, a meleg hatására eltűnik), de hamar a növény kimúlásához, de legalábbis „megnyúlásához” vezet. Ha biztosra akarsz menni, inkább távolítsd el az apró virágokat.
Ami elengedhetetlen: fény és meleg
Ha olyan szerencsés vagy, hogy rendelkezel kerttel, esetleg terasszal vagy akár erkéllyel, nyáron mindenképpen tedd ki a növényedet a szabadba, hogy minél több fény és meleg érhesse. De mindenképpen kerüljön az ablakba, ablakpárkányra ez az illatos csoda, hadd szívja magába a Nap éltető sugarait és melegét.
Ami a legfájdalmasabb: nem tart örökké
A legnagyobb gondoskodás mellett se várjunk csodákat: minél hamarabb használjuk fel a fűszernövényünket, mert az nagyobb hipermarketekben vásárolt növénykék nem arra teremtettek, hogy hosszú évekig ízesítsék ételünket és életünket.
Forrás: brigitte.de, hogyankell.hu