2016.01.12. 14:30:18 30496 304

Hogyan készítsd el a lazacot? Például így: lazac kapormártással!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A lazac bővelkedik többszörösen telítetlen zsírsavakban, így jótékony hatással van az érrendszerre. Sőt, a benne található astaxantin festékanyag (ami a rózsaszín színét adja) csökkentheti a gyulladást jelző fehérje szintet, és az örökítő DNS-re is jó hatással van! Mindezek fényében, egy új lazacrecept Neked is jól jöhet! ;)

Lazac szelet | Fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lazac szelet | Fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu

Lazac szelet sült krumplival és tejszínes-kapormártással

Hozzávalók:

  • 2 db lazacszelet (20-25 dkg-os)
  • őrölt színes bors
  • 1/2 citrom leve
  • 2 dkg vaj
  • 2 ek olívaolaj

A lazacszeleteket sütés előtt legalább egy fél órával ízlés szerint sózzuk, őröljünk rá színes borsot, és csepegtessük meg a citromlével, majd hagyjuk állni, hogy az ízek jól átjárják.

Egy teflon serpenyőbe melegítsük össze a vajat, és az olívaolajat, majd amikor már kellően felhevült tegyük bele a lazacszeleteket a bőrös felükkel lefelé. Ezután kisebb lángon addig süssük, még a bőre kezd ropogósra sülni, és a hal húsa legalább a feléig kezd kifehéredni. (ez pár perc, és közben locsolgassuk meg a forró zsiradékkal)

Ekkor helyezzük be a serpenyőt közepes hőmérsékletű sütőbe, majd süssük a lazacot még 10-15 percig, hogy a halhús kellően átsüljön, és a bőre jó ropogós legyen. (a serpenyő nyelét tekerjük be több réteg alufóliával mielőtt betennénk a meleg sütőbe!)

Ezután vegyük ki a sütőből, majd óvatosan helyezzük át a megsült lazacszeleteket egy tányérra, és tálalásig tartsuk melegen.

Sült krumpli hozzávalói:

  • 3-4 db sárga burgonya
  • a lazac sütésénél visszamaradt zsiradék

    A krumpli pucoljuk meg, majd karalábévájóval vájjunk ki belőle golyókat. (ízlés szerint kockára is vághatjuk)

Ezután enyhén sós vízben főzzük félpuhára, majd szűrjük le, és hűtsük ki.

A lazac sütésénél visszamaradt zsiradékba tegyük bele a félpuhára főtt, kihűtött krumplit, majd süssük szép pirosra. (sütés közben többször rázogassuk meg a serpenyőt, vagy óvatosan forgassuk át a krumplit hogy egyenletesen süljön)

Tejszínes-kapormártás hozzávalói:

  • 1 csokor kapor
  • 1-2 ek liszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • őrölt fehér bors
  • cukor
  • citromlé (ízlés szerint)
  • 5 dkg vaj

A kaprot vágjuk fel apróra.

A vajat hevítsük fel, adjuk hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsuk világos zsemleszínűre, majd adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, és pár pillanatig pirítsuk együtt.

Ezután vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a tejszínt, és keverjük simára. Közben szórjuk meg egy csipet sóval, ízlés szerint borsozzuk, adjunk hozzá cukrot, (v. édesítőszert) és csepegtessük meg ízlés szerint citromlével.

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó kevergetés mellett, kisebb lángon főzzük, sűrítsük be a mártást. (ha túl sűrű lenne, öntsünk hozzá még egy kevés tejszínt)

Tálaláskor helyezzük tányérra a ropogósra sült bőrével felfelé a lazacszeletet, majd tegyünk mellé a sült krumpliból, a kapormártásból, és úgy kínáljuk.

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egy doboz, ezer lehetőség – mit készíthetsz az üres tejesdobozból?

Ki gondolná, hogy az egyszerű tejesdoboz több, mint egy múló csomagolás? A legtöbben automatikusan a szelektív kukába dobjuk, pedig ez a strapabíró, vízálló anyag igazi kincsesbánya az otthoni kreatív újrahasznosításhoz. Egy kis olló, ragasztó, némi festék – és máris új életet lehelhetünk belé. Az újrahasznosítás nemcsak a környezetnek tesz jót, hanem szórakoztató és alkotó tevékenység is, amihez nem kell különösebb kézügyesség.

Sült zöldségek új köntösben – mediterrán hangulat a tányéron

A sült zöldség sokak fejében még mindig a diétás kompromisszum szinonimája – pedig távolról sem kell, hogy unalmas legyen. Egy kevés olívaolaj, néhány illatos mediterrán fűszer és egy krémes mártás segítségével pillanatok alatt olyan fogássá válhat, amit öröm elkészíteni és még nagyobb élmény elfogyasztani. Mutatjuk, hogyan lesz a legegyszerűbb alapanyagokból illatokban és színekben gazdag vacsora.

Bőrápolás belülről – tápláld a szépségedet a tányérról

A szép bőr nem a fürdőszobában kezdődik, hanem a konyhában. Hiába kenjük magunkra a legdrágább krémeket, ha a szervezetünk nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, a bőrünk fakóvá, fáradttá válik. A bőrápolás belülről éppolyan fontos, mint a külső gondoskodás – hiszen amit megeszünk, az végső soron a bőrünkön is látszik.