Hogyan készítsd el a lazacot? Például így: lazac kapormártással!
A lazac bővelkedik többszörösen telítetlen zsírsavakban, így jótékony hatással van az érrendszerre. Sőt, a benne található astaxantin festékanyag (ami a rózsaszín színét adja) csökkentheti a gyulladást jelző fehérje szintet, és az örökítő DNS-re is jó hatással van! Mindezek fényében, egy új lazacrecept Neked is jól jöhet! ;)
Lazac szelet sült krumplival és tejszínes-kapormártással
Hozzávalók:
- 2 db lazacszelet (20-25 dkg-os)
- só
- őrölt színes bors
- 1/2 citrom leve
- 2 dkg vaj
- 2 ek olívaolaj
A lazacszeleteket sütés előtt legalább egy fél órával ízlés szerint sózzuk, őröljünk rá színes borsot, és csepegtessük meg a citromlével, majd hagyjuk állni, hogy az ízek jól átjárják.
Egy teflon serpenyőbe melegítsük össze a vajat, és az olívaolajat, majd amikor már kellően felhevült tegyük bele a lazacszeleteket a bőrös felükkel lefelé. Ezután kisebb lángon addig süssük, még a bőre kezd ropogósra sülni, és a hal húsa legalább a feléig kezd kifehéredni. (ez pár perc, és közben locsolgassuk meg a forró zsiradékkal)
Ekkor helyezzük be a serpenyőt közepes hőmérsékletű sütőbe, majd süssük a lazacot még 10-15 percig, hogy a halhús kellően átsüljön, és a bőre jó ropogós legyen. (a serpenyő nyelét tekerjük be több réteg alufóliával mielőtt betennénk a meleg sütőbe!)
Ezután vegyük ki a sütőből, majd óvatosan helyezzük át a megsült lazacszeleteket egy tányérra, és tálalásig tartsuk melegen.
Sült krumpli hozzávalói:
- 3-4 db sárga burgonya
- só
a lazac sütésénél visszamaradt zsiradék
A krumpli pucoljuk meg, majd karalábévájóval vájjunk ki belőle golyókat. (ízlés szerint kockára is vághatjuk)
Ezután enyhén sós vízben főzzük félpuhára, majd szűrjük le, és hűtsük ki.
A lazac sütésénél visszamaradt zsiradékba tegyük bele a félpuhára főtt, kihűtött krumplit, majd süssük szép pirosra. (sütés közben többször rázogassuk meg a serpenyőt, vagy óvatosan forgassuk át a krumplit hogy egyenletesen süljön)
Tejszínes-kapormártás hozzávalói:
- 1 csokor kapor
- 1-2 ek liszt
- 2 dl főzőtejszín
- só
- őrölt fehér bors
- cukor
- citromlé (ízlés szerint)
- 5 dkg vaj
A kaprot vágjuk fel apróra.
A vajat hevítsük fel, adjuk hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsuk világos zsemleszínűre, majd adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, és pár pillanatig pirítsuk együtt.
Ezután vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a tejszínt, és keverjük simára. Közben szórjuk meg egy csipet sóval, ízlés szerint borsozzuk, adjunk hozzá cukrot, (v. édesítőszert) és csepegtessük meg ízlés szerint citromlével.
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó kevergetés mellett, kisebb lángon főzzük, sűrítsük be a mártást. (ha túl sűrű lenne, öntsünk hozzá még egy kevés tejszínt)
Tálaláskor helyezzük tányérra a ropogósra sült bőrével felfelé a lazacszeletet, majd tegyünk mellé a sült krumpliból, a kapormártásból, és úgy kínáljuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu