Hogyan készítsünk hatékony gyógynövény forrázatot?
A forrázat, más néven a tea, a gyógynövények elkészítési módjának egyik leggyakoribb fajtája, de nem az egyetlen! Hogy miért különböztetjük meg a forrázat szóval? Azért, mert teát főzetként is készíthetünk, vagy szimpla áztatással, és a három módszer egyáltalán nem ugyanaz.
Forrázatot akkor készítünk, ha
A gyógynövény illóolajai és hatóanyagai már a puszta forrázattal is kivonhatóak. Vannak olyan leveles, virágos gyógyítók, melyeknek elegendő, ha 70-90°C-os vízzel forrázzuk le, és vannak, melyekre forrásban lévő vizet öntünk. A zöld és fehér teáknak elegendő az alacsonyabb hőmérsékletű víz, és utána nem szükséges hosszasan áztatni. A kamilla, a körömvirág, a menta, a kakukkfű és a többi gyógyfű magasabb hőmérsékletű vízben oldja ki hatóanyagait a legjobban. Forrázás után lefedjük és 10-15 percig állni hagyjuk ezeket, majd vászon anyagon átszűrjük (esetleg egy szűrőn). A szűrőn fennragadt gyógynövényt gyengén megnyomkodjuk, hogy a lehető legtöbb hatóanyagot kipréselhessük belőle.
Egy óránál tovább ne hagyd ázni a forrázatot!
Ha gyenge teát szeretnénk készíteni, a vizet önthetjük akár a szűrőben található gyógyfüveken keresztül és már kész is.
Miben különbözik a főzet a forrázattól?
A főzet elkészítését olyan gyógynövények esetén javasolják, amelyek vastagabb, fás szárral rendelkeznek, valamint a különböző kérgekhez, gyökerekhez. Ezeket a felfőzés előtt áztatni is szokás, majd ezzel a vízzel együtt forraljuk fel (általában 15 percig), végül állni hagyjuk és leszűrjük.
Mikor áztassunk?
Ha a csipkebogyó C-vitamin tartalmát szeretnéd megőrizni, akkor áztatni fogod, méghozzá 5-6 órát! Az olyan nyálkatartalmú növényeket is áztatni kell, mint a kankalin vagy a mályva (4-5 órát). A fagyöngyöt 12 órán keresztül kell áztatni.
A gyógyteákat pár órán belül, maximum egy nap alatt el kell fogyasztani. Ne használj fém eszközöket az elkészítésükhöz, a főzetet zománc edényben készítsd el, használj műanyag vagy vászon szűrőt, mert a fémmel való közvetlen érintkezés hatástalaníthat egyes gyógyhatású anyagokat. Ízesítésnek maximum mézet és citromot használjunk, ezeket akkor tegyük az italba, ha már langyos.
Forrás: gyorgytea.hu, timcsi-gyogynoveny.blogspot.hu | Gyűjtötte és írta: kábé