2017.01.05. 09:57:52 8897 209

Hogyan legyél hatékonyabb a munkahelyeden?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyre többen ülünk napi nyolc órát vagy még többet a munkahelyünkön, számítógép előtt. Ha szerencsések vagyunk, akkor a munkaidő és a feladatok összhangban vannak. Ha nem, stresszelünk, kapkodunk. Összeszedünk pár tippet, hogyan lehetsz hatékonyabb.

Internetezés, böngészés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Internetezés, böngészés

Facebook

Lehet hasznos, tarthatod a kapcsolatot ismerőseiddel, nyomon követheted a téged érdeklő eseményeket. Azonban elképesztő módon időpazarló tevékenység, gondolj csak arra, mennyit kell görgetned, mire valami felkelti a figyelmed. Sajnos, nagyon nehéz nem használni, naponta többször ránézni, azonnal válaszolni az üzenetekre... Mivel mindig egy kattintással elérhető, ráadásul még értesítőket is küld az új történésekről, levelekről. Nem számolod, de meglepődnél, mennyi időt töltesz el itt nap mint nap! Aztán próbálod behozni a lemaradást. Arról nem is beszélve, ha a főnököd észreveszi, nehezen magyarázod meg neki, hogy nem a Facebookon töltöd a munkaidőd nagy részét.

Éppen ezért minden esetben jelentkezz ki, vagy ha a munkádhoz nem kell a böngésző, zárd be azt is. Sok esetben egy felbukkanó értesítő elég ahhoz, hogy kizökkenj a munkádból, és percek után arra eszmélj, hogy a középiskolai osztálytársad fotóit böngészed. :)

Hozz létre szabályokat!

Legalábbis az email-fiókodban. A legtöbb levelezőkliens rendelkezik ezzel a funkcióval. Ha van informatikus a cégnél, ilyenben bátran kérd a segítségét!

A kevésbé fontos, de ismétlődő levelekre állíts be szabályokat, hogy azok se zavarjanak meg. Ilyen lehet például az, ha a beérkező számlákat, szállítóleveleket egy almappába gyűjtöd, és sürgősségüknek megfelelően óránként, vagy naponta - ahogy szükséges - egyben, tömbösítve dolgozod fel azokat. Természetesen a rendszeresen érkező, kéretlen levelekre is állíthatsz be szabályt, hogy még csak ne is lásd azokat. Az e-mailekre sem kell azonnal reagálni, bár nagy a kísértés. Ha valamilyen nagyobb munkában vagy benne, nyugodtan halaszd el az e-mailek azonnali elolvasását, mert csak kizökkent a feladatmegoldásból. Az is jól működő taktika lehet, ha meghatározott időközönként nézel rá a mélfiókodra, és csak ekkor válaszolsz mindenkinek.

Szünetek

A rövid szünet, amikor elmész vízért, és közben megállsz néhány szóra egy munkatársaddal is roppant időrabló lehet, ráadásul így születnek a folyosói pletykák. Viszont tény, hogy ezzel a munkatársak közötti személyes kapcsolat is erősödik. Olyannyira elterjedt szokásról beszélünk, hogy külön neve is van, az angol nyelvterületeken a 'water cooler chatter' (kb. csevegés a vízautomatánál) fogalma egyaránt jelent jót és rosszat.

Természetesen nem mondjuk, hogy ne tarts szünetet, sőt. Viszont használd ki a lehetőséget, ha munkatársaddal közösen dolgoztok egy feladaton, hívd el kávészünetre a konyhába, vagy a már említett vízadagolóhoz, és közben tartsatok egy rögtönzött megbeszélést. Így mindketten kimozdultok a számítógéptől, haladtok a munkátokkal, közben mégis kötetlenebb a megbeszélés, mint amikor a tárgyalóban vonultok.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...