Hogyan süssünk szilikon formában?
Eddig valamiért távol tartottam magam a szilikon formáktól, úgy mint szilikon muffinsütő, szilikon kuglófsütő vagy az új szerzeményem, egy szilikon maciforma - gondolom piskótatésztának jó lesz :)... Most beadtam a derekam, mert jó lenne valami különlegeset készíteni a hétvégi gyerekseregnek, akik meglátogatnak minket. De mielőtt nagy sebbel-lobbal neki látnék...
Hogyan is érdemes a szilikon tortaformában sütni?
Nos, jó, ha tudjuk, hogy az első használatkor bizony bőségesen be kell kenni zsiradékkal ezt a sütőformát is. Hiába hirdetik legfőbb előnyeként, hogy zsiradék vagy sütőpapír nélkül készítheted benne a süteményeket, az első sütés előtt jól be kell kenni, és ez bizony később sem fog ártani - legfeljebb kevesebb kell majd - , főleg, ha kiszáradt a forma. Szóval ezt azért jó tudni, így kezdőként.
A másik jó tanács a következő: a formát a sütő rácson töltsük meg. Tehát a rácsot vegyük ki a sütőből, helyezzük el az asztalra, tegyük rá a szilikon formát, és ez után öntsük csak bele a piskóta tésztát vagy a muffintésztát. Mert lágy az anyag, így elég nehézkesen emelnénk a sütőbe.
Ha pedig hideg ételt készítünk benne, pl.: pudingot, zseléket stb, akkor érdemes hideg vízzel kiöblíteni előtte, hogy szépen kijöjjön, aminek ki kell.
Szerintünk ez magától értetődő, de a szilikon formába ne vágjunk, hiszen könnyen megsérülhet. Nem késnek való terep.
Sütés után érdemes megvárni, hogy a formában hűljön ki a süti, teljesen hideg állapotban könnyebben és szebben jön ki.
Ugyan ellenáll a magas hőmérsékletnek, azért a nyílt lángnak nem! Szóval csak óvatosan.
Használd többször
Valószínűleg nemcsak egyszer szeretnéd használni ezt a praktikus konyhai eszközt, ha már kiadtál érte egy csomó pénzt. Vedd figyelembe a következőket: a kézi mosogatás megfelelőbb, mint a mosogatógép, bár a legtöbb szilikon formát be lehet tenni. Mégis jobb kézzel elöblíteni, így marad benne kis zsiradék.
Kést tehát ne használjunk, és dörzsis szivacsot sem!
A legtöbb forma mikróba vagy akár fagyasztóba is tehető (hűtőbe minden további nélkül), ez praktikus lehet sok desszertnél. Készíthetsz jeges finomságokat bennük, különböző süteményeket, hideg tálakat, kenyeret, sőt, bonbonokat is.