Hogyan termesszünk otthon mogyorót és mitől lesz lyukas?
A mogyorót már időszámításunk előtt is ismerték és kedvelték görögök és a rómaiak, és nekik köszönhetjük, hogy ma már Európa-szerte terem ez a finom csonthéjas, amit őseink gyűjtögetéssel szereztek meg. Ma azonban egyre több kertben előfordul a mogyoróbokor.
Nemcsak hasznos - hiszen mogyorót terem-, hanem szép is az udvarunkon, vagy a kertben a mogyoróbokor! Akár térelválasztásra is használhatjuk, hiszen elég sűrű hozzá, így akár egy természetes élősövény része is lehet.
Ma még mindig a mediterrán vidékeken termesztik a legtöbb mogyorót, de máshol is előfordulhat, mivel rendkívül jó a tűrőképessége. Főként Törökországban és Olaszországban, valamint Görögországban, Franciaországban, de Angliában és az USA-ban is nagy mennyiségben termesztik.
Tippek az otthoni termesztéshez
Mivel a mogyoróbokor egylaki növény, és a hím- valamint a nővirágok egymástól időben elcsúszva nyílnak, ezért érdemes két-három bokrot is tartani, hogy teremjen is a mogyoró, ne csak dísznövény legyen.
A mogyoró kedveli a fényt, de a közvetlen napsütést nem tűri olyan jól, így az északkeleti és északnyugati fekvésű területek kedvezőek számára a fejlődéshez. A bokrokat ősszel vagy tavasszal szokás ültetni, egymástól kb. 5 m távolságra, mivel igencsak terebélyesre megnőnek. Ilyenkor ősszel érdemes körülötte felásni a talajt, és valamilyen trágyával táplálni (komposzt, istállótrágya megfelelő). Az elöregedett, vastagabb ágaktól szabadítsuk meg a bokrainkat, ősszel vissza is vághatjuk. Mivel sekélyen nyúlik a gyökere a földbe, ezért nyáron mindenképpen öntözni kell. Jó vízgazdálkodású, tápanyag dús talajt biztosítsunk a számára, ha jó termést szeretnénk.
A mogyoró kártevői közül a mogyoróormányos bogár a legkellemetlenebb. Május környékén befúrja magát a puha magba, lerakja a tojásait, a fejlődő kukacok pedig elfogyasztják a magot, majd lyukat rágnak a héjra, és a talajba gubóznak. Ettől lesz lyukas és üres a mogyorónk. Permetezéssel védekezhetünk ellene.
A mogyoró begyűjtése
A mogyoró nyár végétől gyakorlatilag az első fagyok megjelenéséig folyamatosan teremhet, és folyamatosan gyűjthetjük is. 2-3 kg-ból körülbelül 1,5 kg tisztított mogyorót nyerhetünk – ez nagyjából egy bokor termése. Egy évig nyugodtan tárolható, utána már nem érdemes, mivel elveszíti a zamatát.