Hogyan vásároljunk zöldséget? - Tippek a kedvenc zöldségesemtől!
Nyár van, alig fürdőruhában, égetem magam .... a tűzhelynél. Na jó, nem, de azért enni nyáron is szükséges, néha bizony főzni is kell, ugyanakkor előtérbe kerülhetnek a friss zöldségek és gyümölcsök, illetve a belőlük készült ételek, valamint a saláták. De hogyan válasszuk ki a megfelelő terméseket?
Előtérben az idény zöldség és gyümölcs
Szezonálisan éppen aktuális zöldségeket és gyümölcsöket érdemes vásárolni, még pedig a legjobb, ha mindenből a magyart választunk, hiszen így kevesebb vegyszerrel találkozunk. A hazai termesztésű zöldségeket ugyanis nem kell semmilyen szerrel kezelni, hogy az utazást bírják, hiszen jó eséllyel nem kell több ezer km-t megtenniük kis hazánkban. :) Egyszóval az első alapszabály az, hogy azokat a zöldségeket és gyümölcsöket részesítsük előtérben a zöldségesnél, amelynek éppen szezonja van.
Íme egy kis összefoglaló, mikor minek van szezonja:
Január-február-március
téli alma, burgonya, cékla, édeskáposzta, kelkáposzta, körte, lilahagyma, lilakáposzta, petrezselyemgyökér, , sárgarépa, sütőtök, vöröshagyma, zellergumó
Április
téli alma, burgonya, fejes saláta, hónapos retek, karalábé, vöröshagyma, spenót, zöldborsó
Május
fejes saláta, hónapos retek, karalábé, vöröshagyma, spenót, zöldborsó, újburgonya, új cékla, cseresznye, édeskáposzta, fekete ribizli, földieper (szamóca), jégsaláta, karfiol, kelkáposzta, lilahagyma, málna, meggy, ribizli, új sárgarépa, spárga, újhagyma, vöröshagyma
Június
nyári alma, fejes saláta, hónapos retek, karalábé, vöröshagyma, spenót, zöldborsó, újburgonya, új cékla, cseresznye, egres, édeskáposzta, földieper (szamóca), jégsaláta, paradicsom, lilakáposzta, karfiol, kelkáposzta, lilahagyma, sóska, málna, meggy, ribizli, új sárgarépa, uborka, újhagyma, zöldbab
Július-augusztus
nyári alma, fejes saláta, karalábé, petrezselyemgyökér, körte, sárgabarack, sárgadinnye, vöröshagyma, zellergumó, szilva, burgonya, új cékla, cukkíni, csemege kukorica, édeskáposzta, fodros kel, főzőtök, görögdinnye, jégsaláta, őszibarack, padlizsán, paradicsom, lilakáposzta, karfiol, kelkáposzta, lilahagyma, sárgarépa, uborka, újhagyma, zöldbab, vöröshagyma, zöldpaprika
Szeptember-október
téli alma, fejes saláta, karalábé, petrezselyemgyökér, körte, szőlő, vöröshagyma, zellergumó, szilva, burgonya, új cékla, cukkíni, csemege kukorica, édeskáposzta, fodros kel, főzőtök, jégsaláta, őszibarack, padlizsán, paradicsom, lilakáposzta, karfiol, kelkáposzta, lilahagyma, sárgarépa, uborka, újhagyma, zöldbab, vöröshagyma, zöldpaprika, sütőtök, spenót, zöldborsó
November
téli alma, fejes saláta, karalábé, petrezselyemgyökér, körte, vöröshagyma, zellergumó, burgonya, cékla, édeskáposzta, fodros kel, főzőtök, lilakáposzta, kelkáposzta, lilahagyma, sárgarépa, vöröshagyma, zöldpaprika, sütőtök, spenót
December
alma, fejes saláta, karalábé, , körte, vöröshagyma, zellergumó, burgonya, cékla, édeskáposzta, főzőtök, lilakáposzta, kelkáposzta, lilahagyma, sárgarépa, vöröshagyma, sütőtök A fenti listát a nyitottkert.hu információi alapján állítottuk össze.
Szagold, nyomd, kérdezz!
Bár a zöldségesek általában utálják, ha megnyomkodjuk a zöldségeket, azért bizonyos esetekben ez elfogadott, és talán kedvenc zöldségesünk is megérti, ha nem szeretnénk lottyadt hagymát hazavinni. Egy szóval bizony finoman nyomjuk meg...:
- az uborkát: a puha uborka már nem lesz roppanós, ez különösen fontos, ha szeretnénk eltenni csemege vagy kovászos uborkának. A kígyóuborkát is nyomjuk végik, főleg a végeket...
- a hagymát: a közepénél, valamint alul és felül is. Ha puha, ne vegyük meg, mert jó eséllyel rohadt a közepe. Inkább a kisebb, teljesen kemény darabokat válasszuk.
- a barackot: a túl kemény éretlen, a túl puhát azonnal meg kell enni... A barackokat mindig fordítsuk meg, hogy lássuk a száránál lévő részt is. Ha ott penészes vagy folyik, hagyjuk a zöldségesnél...
- a paradicsomot: szaglászd meg, ha kellemes illatot áraszt, akkor győződj meg az állagáról is egy finom nyomással. A héja ne legyen ráncos, a leve ne folyjon.
Természetesen vigyázva, hogy ne nyomjuk szét a portékát.
Szemrevételezzük
A padlizsánt, a cukkinit, a paprikát néha elég szemrevételezni is. Ha ráncos, fakó színű, ne vegyük meg.
A brokkolit hagyjuk a polcokon, ha a lilás zöldes szín kezd már sárgás zöldbe hajlani.
A sárgarépán, zelleren, karalábén a penésznyomokat keressük...
Kopogtassuk a dinnyét?
Mivel éppen dinnye szezon van, ezért a dinnyére külön kitérnénk. Sokan biztatnak, hogy kopogtassuk meg, s ha kongó hangot hallunk, akkor megvehetjük. Nos, bevallom, én nem hallom dinnye és dinnye között a különbséget... Ellenben látni látom. A szár illetve annak helyét kell nézni. Ha még rajta van - éretlenül szedték le. Ha leszáradt, akkor már éretten került az autóra. Nyomjuk itt meg, ha nem puha, nem penészes és jó illatot áraszt a dinnye, akkor valószínűleg jó árut fogtunk ki.