2024.07.02. 08:32:27 3308 120

Hozz megalapozott pénzügyi döntéseket a jövőd érdekében
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A pénzügyi tudatosság, avagy a financiális műveltség első lépése a pénzügyi fogalmak megértésére való törekvés. Ez pedig szorosan egybekapcsolódik a megalapozott anyagi döntések meghozatalával, illetve ezen képesség folyamatos fejlesztésével. Ma már egyetlen ember sem veheti félvállról az egyéni és családi pénzügyek kezeléséért való felelősségvállalást, a jelen és a jövő pénzügyi biztonságát, az adósság problémájával való foglalkozást, vagy éppen a megtakarítás körüli kérdéseket.

Minden Minden "fillér" számít

Pénzügyi ismeretekre több módon is szert tehetünk

Számos forrás áll a rendelkezésünkre: könyvek, platformok, tanfolyamok, podcastok és videók formájában egyaránt. Mindemellett pedig akár egy pénzügyi tanácsadó útbaigazítását is igénybe vehetjük. Amennyiben rendelkezünk (alap) pénzügyi ismeretekkel, nagyobb eséllyel elkerülhetjük a pénztárca- és idegrendszer-romboló adósságokat, több pénzt takaríthatunk meg a jövőbeli anyagi biztonságunk érdekében, kitűzhetünk közép- és hosszú távú pénzügyi célokat.

A Világgazdasági Fórum friss kimutatása szerint a felnőttek többsége alulteljesített a pénzügyi ismeretek terén. Minderre egy éves felmérésből derült fény. A szakemberek álláspontja szerint a pénz minden egyes ember életére befolyással van - legyen szó bár lakóhelyről, oktatásról, egészségügyről, karrierről, kapcsolatokról, a családi életről, vagy éppen a nyugdíjas évekről. A legutóbbi adatokból kiderült, hogy a felnőtt lakosság majd fele nem minden esetben tűnik tudatosnak az olyan pénzügyi döntések tekintetében, mint a hitelfelvétel, a megtakarítások, valamint a vásárlások.

Költségvetési tippek

A hiteltanácsadással és pénzügyi oktatással foglalkozó Credit Counseling Society nemrégiben megosztotta olvasóival az általuk legjobbnak minősített költségvetési tippjeit. Mindezt abból a meggondolásból tartotta rendkívül fontosnak, hogy az emberek megfelelőbben kezeljék a rendelkezésükre álló pénzmennyiséget. Lássunk néhányat ebből a javaslatsorból:

Mérvadónak tartják, hogy pontosan lejegyezzük, számon tartsuk mindazt a pénzösszeget, amit és amire elköltünk. Ennél a pontnál tanácsos a becslések kiiktatására törekedni, hiszen fel kell mérnünk, hogy hónapról hónapra mire megy el a pénzünk. A precíz nyomon követésből kiderülhet, hogy hol csúszott hiba a számításokba, így könnyebben körül tudjuk határolni a gondok forrását, majd mérsékelni vagy kiiktatni azokat.

Minden aprónak tűnő összeget dolgoztassunk meg

Ez a gyakorlatban úgy fest, hogy amikor kifizettük a számlákat, az adósságainkat és a megtakarításainkról is gondoskodtunk, akkor arra is szenteljünk figyelmet, hogy a legparányibb pénzösszeg se heverjen parlagon - pl. hozzáadhatjuk a megtakarításainkhoz.

Amennyiben pénzügyi számvetést tartunk, nézzük meg, hogy mikor és miben áll be változás, és mik lehetnek a háttérbeli mozgatórugók? Például mikor nő a bevételünk, vagy éppenséggel mikor mutat csökkenést.

Amikor kiadásokról beszélünk, akkor legalább két szempontot érdemes figyelembe vennünk. Az egyik a szükségletek, a másik pedig a vágyak. Mindig tegyük fel magunknak a kérdést, mely szerint: Valóban szükségem van erre (a pénzügyi lépésre)? Legyünk teljesen őszinték magunkhoz, hiszen csak ezzel a hozzáállással lehet kiküszöbölni a fölös kiadásokat, ahogy az esetleges adósság felhalmozódásokat is. További kérdés: Segíthet ez a lépés közelebb kerülni a céljaim megvalósításához?

Az időnkénti kiadásokat is érdemes előre megtervezni

Gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni az olyan rendszertelen kiadások figyelembe vételéről, mint az állatorvosi számlák, a tagdíjak, az ünnepségek, az alkalmi ruházat, a hajvágás, az autójavítás. Ezek a szezonális és időszakos kiadások is tervezést igényelnek, ezzel ugyanis kiküszöbölhetjük a hitel és az egyébként más célra szánt megtakarításaink felhasználásának szükségességét. Ilyen esetekre megoldást jelenthet egy megtakarítási számla nyitása, melyre kifejezetten az időszakos kiadásokra teszünk félre bizonyos pénzösszegeket.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...