2017.03.23. 11:00:27 16646 417

Húsvéti klasszikusok kicsit másként
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha nem vagytok vallásosak, vagy ha nem tartotok húsvéti tojáskeresést (mert már kinőtték a gyerekek) vagy locsolkodást, valószínűleg akkor is az asztalra kerülnek a klasszikus húsvéti fogások, mint például a sonka, a tojás és a kalács. Ezeket azonban többféleképpen is tálalhatod! Lássuk az ötleteket!

Húsvéti sonka - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Húsvéti sonka

Zsidótojással töltött bagett

A zsidótojás egyik nagy kedvencünk, egy rendkívül finom tojásos-májkrémes kence, amit akár bele is tölthetsz egy bagettbe. Végy hozzá egy klasszikus hosszú bagettet, 6 kemény főtt tojást, 3 kis konzerv májkrémet, 2 evőkanál mustárt, sót, borsot és kb. 1 pohár tejfölt, csemege uborkát, fél fej vöröshagymát.

A tojásokat tehát főzd keményre, majd törd össze őket egy villával, majd keverd össze alaposan a májkrémmel. A vöröshagymát vágd apróra, a csemegeuborkát kis szeletkékre. Add hozzá a májkrémes keverékhez a mustárt, a vöröshagymát, némi sót és borsot. Keverd össze ismét, majd lazítsd tejföllel ízlés szerint, a végén kóstold meg, majd add hozzá a csemege uborkát is. A bagettnek vágd le a két végét, egy hosszú kést szúrj a belsejébe, és nyomogasd le körbe a puha tésztát, hogy kapj egy lyukat, amibe betöltheted a májkrémes-tojásos kencét. Tedd a hűtőbe, hogy kissé megdermedjen és szeletelni lehessen. Tálald paprikával, paradicsommal, retekkel és újhagymával.

Sós kalácskák

Édes kaláccsal is finom a sonka, ezt tanúsíthatjuk, de ennek a sós, magvas kalácsnak sem fog tudni senki ellenállni. Jobban mondva kalácskáknak, mivel ezek kisebb kalácsok lesznek. Akár vendégségbe is könnyen elvihetjük őket magunkkal, vagy készíthetünk belőlük kis húsvéti sonkás szendvicseket.

Hozzávalók  6 kisebb kalácshoz

A tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 1 tasak instant élesztő
  • 1 db tojás (nagyobb)
  • 3 ek cukor
  • 1,5 kk só
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl víz (langyos)

Kenéshez:

  • 1 db tojás
  • 1 ek tej

Szóráshoz:

  • 2 ek napraforgómag és/vagy egyéb magvak: lenmag, szezámmag, tökmag

A liszt legyen szobahőmérsékletű, ne a spájzból kihozott hideg liszttel dolgozzunk. Szitáljuk egy tálba, majd a közepére készítsünk egy mélyedést. Ebbe a mélyedésbe mindent sorban beleszórunk: sót, cukrot, élesztőt, zúzott fokhagymákat. Beleütjük a tojást is, és ide öntjük a langyos vizet is, majd egy lágy tésztát gyúrunk. Letakarjuk, majd körülbelül 1 órát kelesztjük, megvárjuk, hogy a duplájára keljen a tészta.

A tésztát 12 részre osztjuk, és rudakat sodrunk belőlük a kezünkkel. Ezeket kettesével összefonjuk, így 6 kalácskát kapunk.

Keverjünk össze egy tojást tejjel, majd kenjük be a kalácsok tetejét. Szórjuk meg ízlés szerint napraforgómaggal, szezámmaggal, lenmaggal, tökmaggal vagy ezek keverékével.

200 fokon kb. 20 perc alatt megsül.

Főtt sonka naranccsal és sárgarépával

Mivel nem múlhat el a húsvét sonka nélkül ezért, ehhez is adunk egy extra ötletet.

Pikáns főtt sonkát készíthetsz, ha nemcsak fokhagymát, borsot és babérlevelet teszel a sonka főzővízébe, hanem citrusokat is. Egyszerűen csak szeletelj fel egy narancsot és egy citromot, add a főzővízhez, és főzd így meg a húsvéti sonkád! Sárgarépa, burgonya, zeller is kerülhet mellé, ezeket utána meg is ehetitek, de csak akkor add a vízhez, amikor már félkész a sonka, hogy ne főjenek szét.

Amikor elkészült a sonka, vedd ki a répát és a zellert, majd turmixold össze egy kis főzőlével, valamint egy kis tejszínnel, adj hozzá apróra vágott petrezselyemzöldet, snidlinget, így pikáns mártást kapsz a sonka mellé, amibe akár a kalácsot is tunkolhatod.

A tökéletes húsvéti sonka receptjét itt találod>>

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...