Húsvéti recept-gyűjtés: sonkás csigatorta
Már csak egy hónap van húsvétig, úgyhogy neki is látunk szokásos húsvéti receptgyűjtésünkhöz! Ha szeretnétek, ti is elküldhetitek nekünk kedvenc húsvéti recepteket a recept@proaktivdirekt.com e-mail címre! Nagyon örülnénk neki! :)
Nemcsak édes kalácsot készíthetsz húsvétra, hanem sós finomságokat is. Ebben a receptben például minden benne van, amit húsvétkor szeretünk: a tojás és a sonka is!
Húsvéti sonkás csigatorta - recept
Tészta hozzávalói 25 cm-es tortaformához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő (friss)
- 2,5 dl tej
- 1 tk cukor
- 2 db tojás
- 1 tk só
- lekenéshez 10 dkg vaj
A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük össze a cukorral, és morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután keverjük hozzá a villával kissé felvert egész tojásokat.
Ezután öntsük bele a keveréket a kenyérsütőgép üstjébe, majd kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet.
Indítsuk el a dagasztóprogramot, majd dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk!!!!)
Ezután tegyük át a megdagasztott tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük 45 percig.
A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, és nyújtsuk kb 1-1,5 cm vastag téglalappá, majd kenjük le 6 dkg olvasztott vajjal, és szórjuk meg a töltelékkel.
Töltelék hozzávalói:
- 20 dkg sonka
- 4-5 db főtt tojás
- 1 csokor snidling
- 1 tk só
- 1 mk őrölt fehér bors
- 1/2 mk szerecsendió
A sonkát, a főtt tojást, és az ízlés szerinti mennyiségű snidlinget vágjuk fel apróra.
Ezután az előzőleg olvasztott vajjal lekent tésztát egyenletesen szórjuk meg a tojással, majd a sonkával, végül pedig a snidlinggel. Ezután ízlés szerint szórjuk meg sóval, őrölt borssal, és a szerecsendióval. (a szerecsendió el is hagyható!!!)
Végül úgy tekerjük fel a tésztát, mint amikor pl. kakaós csigát sütünk, majd szeleteljük fel kb. két ujjnyi vastagságúra. (szeletelés közben a kés pengéjét lisztezzük be, mert úgy könnyebben feltudjuk szeletelni a tésztát)
A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd egymásmellé rakjuk bele a felszeletelt tésztát. Ezután langyos helyen 30 perc alatt kelesszük újra, majd kenjük le a megmaradt olvasztott vajjal a csigák tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 perc alatt sütöttem készre)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük langyosra.
Tálalás előtt helyezzük tálcára a csigatortát, majd tormával, vagy fokhagymás tejföllel kínáljuk a langyosra hűlt sonkás csigákat.
Forrás: gizi-receptjei@blogspot.hu