Ide süss, a saláta is lehet laktató! Most éppen édesburgonyából!
A saláta csak akkor unalmas, ha unalmasra készítik. A saláta csak akkor zöld, ha csupa zöldségből készítik. A saláta csak akkor való a kecskéknek, ha nem állítjuk össze megfelelően az étrendünket. Legalább köretként jelenjenek meg a tányérunkon! Ezek voltak a tények, most pedig következzen egy finom recept!
A salátáról tudni kell, hogy minél színesebb, annál jobb! A szemnek és az ízlelőbimbóinknak is! Azonban csakis a megfelelő (lehetőleg házilag készített) öntettel lesz egészséges fogás! A legjobb saláták amellett, hogy tápanyagban gazdagok, jelentős rosttartalommal is büszkélkedhetnek. Sovány sajtokkal (parmezán, feta, mozzarella) és napraforgómaggal érdekessebbé tehető a textúra. Egy kevés krémesség, a friss és ropogós hozzávalókat kellően ellensúlyozza.
Salátának nem csupán az olyan étkeket nevezhetjük, amelyek roskadásig vannak zöld levelekkel, gondoljunk csak a krumpli- vagy a franciasalátára. Sőt, az ínyencek szerint egy saláta max. úgy 20-30%-ban tartalmaz zöldeket! Most egy olyan egyszerű - nem zöld - saláta receptjét osztjuk meg, amelyik télen a nyarat, nyáron pedig a telet idézi.
Grillezett édesburgonya saláta citromfüves szósszal
Hozzávalók:
Fél vöröshagyma, apróra vágva
2 tk. reszelt citromhéj
negyed csésze citromlé
1 kg édesburgonya, jól megdörzsölve, vékonyabb szeletekre vágva
3-4 ek. olívaolaj
só és bors
2 ek. kendermag
Negyed csésze friss menta, apróra vágva
görög joghurt, tálaláshoz
Elkészítés:
Melegítsük fel a grill(serpenyő)t közepes fokozaton, közben egy kis tálban keverjük össze a hagymát és a citromlevet, időnként forgassuk meg.
Egy nagy tálban keverjük össze az édesburgonyát 2 evőkanál olajjal és negyed teáskanál sóval és borssal. Grillezzük enyhén puhára, oldalanként úgy 4-5 percig.
A hagymás tálba keverjük össze a citromhéjat, a kendermagot, a maradék evőkanál olajat, és végül keverjük hozzá a mentát is.
Egy tálra kenjük rá a görög joghurtot, és locsoljuk meg egy kevés olajjal. Rendezzük el a grillezett édesburgonyát a joghurt felett, majd kanalazzuk rá a mentás szószt a tetejére.
Önmagában is finom, de sültek köreteként is tálalhatjuk. Egy javaslat annak, aki szereti a csípős ízeket: a szószba bátran lehet chilit is tenni.
Forrás: www.goodhousekeeping.com