Időhiányos karácsony? Készíts zamatos és gyors kakukkfüves pulykamellet!
A nőtársadalom édes terhe, hogy szentestére hatalmas lakomát készítsen a fa köré összegyűlőknek. A halászlé mellett kedvelt fogás lett a pulykából készült étel. Ha egy egész pulyka megsütése macerás, van megoldás, hogy mégiscsak élvezzük eme hús ízét!
Az adventi időszak a bősz sütés-főzésről is szól, azonban szép számmal akadnak olyan munkahelyek, ahonnan nem szabadságolhatjuk magunkat még napokra sem. Ha a család rajong a húsételekért, de mindenféle teendőt kell elintézni röpke néhány óra alatt, válaszd ezt a kényelmes receptet pulykamellből!
Pulykamell citromos-kakukkfüves mártással
- 1 ek. olívaolaj
- 50+50 g sótlan vaj
- 1,5 kg pulykamell filé, bőrrel
- 4 db mogyoróhagyma vagy póréhagyma
- 750 ml szárnyas alaplé (húsleves)
- 10 ág citromillatú kakukkfű
- 1 ek. reszelt citromhéj
- 35 g liszt
- só, őrölt és egész bors
Az olaj és a vaj felét egy nagy, nehéz serpenyőben melegítsük össze közepes lángon, ebbe tegyük a sózott, borsozott pulykamellet, bőrrel lefelé. Oldalanként 5-5 perc alatt pirítsuk meg aranyszínűre. Adjuk hozzá az alaplét, a kakukkfüvet, a citromhéjat és 1 tk. egész borsot. Alacsony lángon, lefedve pároljuk meg a mellett – kb. 30 perc.
A pulykamellet vegyük ki a serpenyőből, és alufóliába tekerve tegyük félre. A hátramaradt szószt szűrjük át, és dobjuk ki a szűrőn fennakadt darabokat.
A vaj másik részét is olvasszuk fel a nagy serpenyőnkben. Amikor bugyborékol, mehet hozzá a liszt, 2-3 percig főzzük, sűrűn keverve. Ehhez mehet vissza a leszűrt szósz, fokozatosan adagolva folyamatos kevergetés mellett. Jó 2 perc alatt mártássá fog sűrűsödni. A pulykamell felét szeljük fel, és az egyben hagyott darabbal együtt rendezzük el egy nagyobb tálban. A mártásból is csurgassunk mellé egy keveset, és a maradékot kínáljuk mellé egy dekoratív kiöntőedényben.
Köretként tálalhatunk hozzá például zelleres krumplipürét, (mazsolás) jázminrizst, vajban párolt spárgát/kelbimbót/sárgarépát (vegyesen) vagy édesburgonyát (sütve, főzve, grillezve).