2020.07.19. 14:30:43 11391 301

Így aszalunk mi – tuti tippek az aszalógép mellől
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mikor nyáron nekilátunk az aszalásnak a hagyományostól a rendhagyó újdonságokig válogathatunk az alapanyagok között. Ma már nem kell hetekig tartó aszalgatással bajlódni, kitéve az időjárás szeszélyeinek, hiszen rendelkezésünkre állnak az aszaló gépek. Jöjjenek a tippek a profi aszaláshoz!

Aszalványok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Aszalványok

Különleges tartósítási formát keresel az otthon termelt finomságoknak? Vagy csak nem szeretnél vagyonokat kiadni az általad kedvelt aszalt finomságokra? Átálltál az egészséges életmódra és inkább házi zöldség chipset ennél? Ezt neked találták ki!

Előnyös szárítás

Ezzel a tartósítási módszerrel két nagyon fontos lépést tehetsz az egészségedért. Egyrészt mellőzheted a tartósítószerek használatát, másrészt megőrizheted a termések vitamin- és ásványi anyagtartalmát télre is, így közel olyan élményben lesz a testednek, mintha frissen fogyasztanád. A befőzés, a fagyasztás bizonyos dolgoknak ront az állagán, lásd például a gombát vagy az epret. Az aszalás ezzel szemben új kapukat nyit meg: a gombát felhasználhatod krémsajt készítésnél is, a málnát zabhoz keverve ízletes házi müzlit reggelizhetsz.

Eredetileg a napon szárították a növényeket, termésüket, manapság viszont jóval könnyebb dolgunk van: a vízelvonást gépek végzik, ezáltal pedig a folyamat sokkal kevesebb időt is vesz igénybe.

Cukor vízben

Bizonyos gyümölcsöket cukros vízben érdemes áztatni aszalás előtt – így érhetjük el a boltokból ismert ízvilágot. Natúr aszalással sem lövünk mellé, csak a végeredmény lesz kevésbé édes.

Nem kell túlérlelni

Az aszalványnak szánt gyümölcsök esetén nem kell megvárnunk míg alaposan megérik a gyümölcs. Mivel a lekvárfőzéshez a szinte túlérett a legjobb, ami onnan kimarad, az nyugodtan mehet az aszalóba. Persze figyeljünk rá, hogy kizárólag tiszta környezetből származó, egészséges, sérülésektől mentes darabokat válogassunk össze.

Előkészületek

Mikor kiválasztottad a megfelelő zöldséget, gyümölcsöt, alaposan tisztítsd meg, különös tekintettel a permettel kezeld példányokra. Vágd fel őket az általad elképzeld méretre. A zöldségeket pár percre tedd forró sós vízbe, majd itasd, szárogasd le, a gyümölcsöket pedig mártsd citromos vízbe, hogy megőrizzék eredeti, friss színüket és ne barnuljanak meg. Különösen az őszibarack, körte, alma, banán esetén lényeges. A viaszos héjúakat, mint például a szilva, még egészben áztasd szódabikarbónával elkevert vízbe, így oldva le róluk a viaszréteget. Ez a művelet jelentősen megkönnyíti majd a szárítási folyamatot.

Forgasd!

Aszalás negyed szakaszainál, vagy legalább a felénél érdemes átforgatnod a gyümölcsöket és lehetőség szerint felcserélni a tálcák sorrendjét. Alapvetően érdemes a saját géped kézikönyvében leírtakat követned, mert minden eszköz egy kicsit eltérhet, rendelkezhet profibb, vagy csak alap funkciókkal.

A tárolás fontossága

Fáradtságos munkád finomságos gyümölcse (és zöldsége ) ne vesszen kárba, tárold okosan! Erre alkalmas lehet egy mutatós, jól zárható üveg – mivel kiváló látványt benne a finomság, ezért nem lesz annyira tartós – olyan szempontból, hogy pillanatok alatt el fog fogyni. Teheted műanyag ételtárolóba is vagy maradhatsz a hagyományos, vászonzacskóban felakasztós megoldásnál. Hűteni nem szükséges, de nem baj, ha ezt követően már nincs közvetlen napsütésnek kitéve.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...