Így készül a házi habkarika, alias habcsók!
Gyerekkoromban a habkarika, vagyis ahogy mi többnyire neveztük, a habcsók elmaradhatatlan kelléke volt a karácsonynak. Cérnára fűzve fellógattuk a karácsonyfára, és természetesen meg is ettük. Ha pedig a tányérról elfogyott, a fáról is lelegeltük. :)
Ha házi receptre lenne szükséged, mert egy kicsit nosztalgiáznál, illetve megismertetnéd a gyerekeket ezzel a habos csodával, akkor bátran ajánljuk ezt az elkészítési módot.
Házi habcsók - Recept
Hozzávalók kb. 40 db-hoz:
- 80 g tojásfehérje ( 2 nagy tojásfehérjének felel meg)
- 24 dkg porcukor
- 1/4 citrom leve
- 4 gramm étkezési keményítő (kb. 2 tk)
A porcukorhoz adjuk hozzá a tojásfehérjét, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett melegítsük 60 C-fokra. Vagyis addig melegítsük, még az ujjunkat belenyomva megcsípi a meleg cukros-keverék.
Ezután öntsük át egy keverőtálba, adjuk hozzá a citromlevet és az étkezési keményítőt, majd a robotgép legmagasabb fokozatán keverjük folyamatosan 10 percig, hogy egy igen kemény habot kapjunk.
Ezután töltsük bele egy nyomózsákba, melynek csillagcső van a végén, majd sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk ízlés szerinti méretű habkarikákat.
Meg is színezhetjük a habot pár csepp ételszínezővel, majd nagyjából összekeverve töltsük bele a habot a nyomózsákba.
Végül helyezzük be a a tepsit előmelegített sütőbe, majd 80 C- fokon szárítsuk 120 percig. (én légkeverésnél 50 C-fokon 120 percig szárítottam, és egyszerre két tepsivel tettem be)
Ezalatt az idő alatt a habkarika teljesen megszárad (a közepe is) és egy mozdulattal fel lehet venni a papírról.
Az elkészült habkarikákkal a karácsonyi ünnep alkalmával pl. feldíszíthetjük fenyőfát, de csak nassolás képen is elropogtathatjuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com