2020.03.17. 15:06:34 62876 371

Így készül a mosható szájmaszk házilag!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kicsit bealudtunk, kábán kapkodjuk a fejünket, és maszk már sehol sincs normális áron. Használ egyáltalán? Mindenki mást és mást mond. Én amondó vagyok, hogy ami nem árt, és talán használ, abból baj nem lehet. Kössük le kicsit a vészforgatókönyvökön zakatoló agyunkat és hozzunk létre valami hasznosat: Varrjunk szájmaszkot!

Maszk, egészségügyi maszk - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Maszk, egészségügyi maszk

Mivel a leghitelesebb források szerint az új koronavírustól a szinte beszerezhetetlen FFP3 típusú szájmaszkok nyújtják a legjobb védelmet, sokan legyintenek a többi arcmaszkra. Azonban bármely, fertőző légúti megbetegedés megtámadhat minket, amiről kezdetben nem tudhatjuk, hogy melyik vírus okozhatja. Az egyéb szájmaszkok is segítenek abban, hogy ne adjuk tovább olyan könnyen a fertőzéseket a környezetünkben élőknek.

(Hordásukkal bizonyos hatásfokig legalább az influenza kivédhető.)

A kórházak például kifejezetten kérik a lakosság segítségét abban, hogy a hiánycikk orvosi maszkok helyettesítésének céljából kifőzhető, világos színű anyagból készült házi szájmaszkkal támogassák az egészségügyi dolgozók munkáját és egészségét!

Valószínű, hogy a hobbiboltokban most kisebb a sor, mint a patikákban, így egy sűrű szövésű sállal felszerelkezve még nyugodtabban elrohanhatunk beszerezni a szájmaszkhoz szükséges dolgokat, de a legjobb, ha abból dolgozunk, ami otthon kéznél van.

Amire szükség lesz:

Pamutvászon anyag, kalapgumi, tű, cérna, olló, vonalzó, gombostű és vasaló, de hasznos eszköz még a hobbi drót és a varrógép is.

Láss munkához:

A rendelkezésre álló anyagból vágjunk ki 20x16 cm-es téglalapokat, majd a hosszabbik oldalakon hajtsunk be 1-1 centit és vasaljuk is le azt. A hajlított szélektől 7 mm távolságban (varrógépen talpszélesen) varrjuk hozzá a behajlított anyagrészt az anyagunkhoz.

A téglalap rövidebb oldalán alulról kimérve 4,5 centiméteres anyagszakaszon hajtogassuk be az anyagot 1 centinként harmonikaszerűen. A hajtások rögzítésére használjunk gombostűket és lazán férceljük le ezeket. A redőzés azért szükséges, hogy a maszk rendesen illeszkedjen az arcunkhoz! Úgy három hajtás elég erre a célra.

Amennyiben van kéznél hobbi drót, kicsit kimerevíthetjük a visszahajtás alá dugva a maszk felső részét.

Végső simításként pedig a kalapgumira lesz szükség: Vágjunk le szájmaszkonként 2x20 cm darabot a gumiból és a végeire kössünk csomót.

A maszk rövidebb oldalainak csücskeihez varrjuk hozzá a gumikat úgy, hogy a fülünk mögé akasztva azokat, megtartsák az orrunk és a szánk előtt az így létrejött védőeszközt.

Ha DIY szájmaszkot használsz:

Ha úgy döntesz, hogy hordasz a nyilvános helyeken védőmaszkot, és bevállalós vagy - (Meg amúgy is, miért kellene komoran hozzáállni a témához?) – személyes használatra választhatsz vidám színű vagy mintás anyagokat is.

Arra figyelj, hogy használat előtt rendesen fertőtlenítsed ki, és tiszta kézzel helyezd fel!

Miután hazaértél 10 percig áztasd fertőtlenítőszeres vízben, mosd ki. Száradás és magas hőfokon történő vasalás után használhatod újra. Emiatt pár cseredarab kelleni fog.

Forrás: famiily.hu/szajmaszk-hazilag/

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!