2021.03.26. 11:50:26 8302 247

Így készül a vegán túrógombóc
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A vegán életmód jót tesz a környezetünknek, és bizonyos nézetek szerint az egészségünknek is. Sokan azonban nehezen állnak át rá elhatározásuk ellenére is, hiszen így a házias magyar konyha néhány eleméről lemaradnak. Ekkor jöhetnek az alternatív receptek, mint az isteni vegán túrógombóc!

Vegán túrógombóc - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vegán túrógombóc

Vegán túrógombóc recept

A vegán étrendben nem megengedett semmiféle állati származék, így a tej, tejtermékek, tojás, állati zsiradékok is lekerülnek a hozzávalók listájáról. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy le kell mondanunk kedvenc ételeinkről, mindössze másként kell elkészíteni őket. A túró például jól helyettesíthető kölessel. Az alábbi recept túrógombóca megszólalásig hasonlít a tehéntúróval készült verzióra, pedig nem tartalmaz semmiféle állati származékot.

Amire szükséged lesz hozzá:

  • 15 dkg köles
  • 5,5 dl mandulatej
  • 1 csipet só
  • 5 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 dl víz
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 citrom leve, reszelt héja

Első lépésként alaposan mossuk át a kölest, majd mandulatejjel, cukorral és sóval kezdjük felfőzni. Ha lassú tűzön teljes puhulásig főztük, ezalatt a levét is teljesen elfőtte már, így hozzá adhatjuk a citrom aprólyukú reszelőn lereszelt héját és a levét is. Főzzük tovább, míg a citrom levét is teljesen felszívja a köles. Hogyha ez megtörtént, elzárhatjuk alatta a tűzhelyet, és hagyjuk kihűlni. Formázzunk a masszából túrógombóc méretű golyókat, és tegyük 2-3 órára hűtőszekrénybe! A zsemlemorzsát pirítsuk zsiradék hozzáadása nélkül aranybarnára egy serpenyőben és forgassuk meg benne a gombócokat, a túrógombócnál megszokott módon. Porcukorral elkevert növényi tejföllel, vagy lekvárral kínálva olyan, akár az eredeti! streetkitchen.hu

Vegán tejföl

Ha a házilag szeretnéd a vegán tejfölt is előállítani hozzá, annak sincs akadálya, de inkább haladó vegánoknak ajánljuk!

Amire szükség lesz:

  • 8 dkg száraz fehérbab
  • 25 dkg kókuszzsír
  • 1 kávéskanál só
  • 1/3 kapszula krémsajt kultúra
  • 1/3 kapszula gyúrtsajt kultúra

Amire már előre gondolnod kell: legalább fél nappal előre áztasd be a babot. Mikor eleget ázott, öblítsd le, növényi tejfőző automatában a kókuszzsír, a só és kb. 1 liter víz társaságában főzd össze szárazmagból kiinduló programon. Ha lejárt, hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, tedd bele a sajtkultúrákat és alaposan keverd össze – akár az arra szolgáló programmal. Fermentálóban 12 órás programon (rizsbor) hűtsd ki és hagyd 1-2 órát állni hűtőben.
Jó étvágyat!

Forrás: mindenmentes.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...