2021.12.24. 14:49:07 7842 246

Így ünneplik a karácsonyt északon - Meghittség, nyugalom, fények
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Megint eltelt egy olyan év, amit a legtöbb ember valószínűleg nem úgy fog emlegetni, hogy “életem legszebb éve volt, amikor a koronavírus 3. és 4. hulláma alatt...”. Bár ki tudja, kinek mit hozott a sors. Mindenesetre nosztalgiázni nem tilos, sőt, most talán egy kis melegséggel tölti meg a szíveket egy-egy kellemes emlék. Ilyen számomra, amikor egyetemista koromban - fényévekkel ezelőtt - az őszi-téli szemesztert Finnországban töltöttem, ahol a karácsony is egészen más oldalát mutatta.

Lapföld, északi fény - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lapföld, északi fény

Az évnek ebben a szakaszában reggel 9-kor még sötét volt, 3 órakor, amikor eljöttünk a campusról pedig már újra feketeségbe burkolózott a város. Vagyis, burkolózott volna, ha s különféle karácsonyi fények és azok csillogása a havon, nem töltötte volna be a lámpás szerepét. Mivel ilyen sötét és hideg volt, melegséggel ellensúlyozták minden sarkon a telet. Meleg glögi, fahéjas mandula, fánk, kávé, palacsinta, pattogó tűz a kandallóban, puha takarók, szauna... Mindenki bekuckózott.

A karácsonyi vásárok csendesebbek, emberközelibbek voltak, az emberek nyugodtabbak, nem rohantak, hanem tényleg próbáltak befelé és egymás felé fordulni. Finnországban ilyenkor még az is templomba jár, aki egyébként nem szokott, és rengeteget énekelnek. Összejárnak karácsonyi énekeket dalolni, még a szomszédok is összeverődnek és járják a környéket.

Ha északra utazunk, Lappföldre, jó eséllyel futhatunk bele egy rénszarvas csordába, és természetesen az északi fényt is láthatjuk.

Mivel a nap nagy részében sötét van, a karácsonyi díszkivilágításnak különös jelentősége van. Nemcsak az ünnepet különbözteti meg az év többi részétől, hanem az emberek hangulatát is igyekeznek feldobni vele. Ezért fordulhat elő, hogy humoros díszkivilágítást kap néha egy-egy város. Tamperében például pacman (régi számítógépes játék) mintájú égősorok is világítanak a városban.

Karácsony napján tejberizst fogyasztanak reggelire, amibe egy szem mandulát tesznek. Aki ezt megtalálja, nagy szerencse vár rá következő évben. A lányok férjet foghatnak.

A karácsonyi béke jegyében ezeken a napokon nem szabad veszekedni és vadászni sem. 24-én délben Turkuban hirdetik ki ünnepélyes keretek között a középkorra vissza eredeztethető békét, és a tévé is közvetíti.

Karácsonykor a finnek is sok halat fogyasztanak, mint mi, desszertnek pedig luumukiisselit, ami a szilvalekvárhoz hasonlít. Nem a Jézuska, hanem Joulupukki, azaz a télapó hozza az ajándékot szent este.

Másnap a rokonlátogatáson kívül a téli sportoké a főszerep. Természetesen a karácsonyi szaunázás sem maradhat el. :) Mindez tényleg azt a célt szolgálja, hogy a hétköznapokból kiszakadjunk, felüdüljünk, együtt legyünk a szeretteinkkel. A finneknél igazán mozgalmas, ugyanakkor békés is az ünnep, a fehér karácsony pedig szinte garantált.

Békés, boldog karácsonyt kívánunk mindenkinek!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Jól jön egy kis segítség? 10 reményteljes gondolat a mentális tarsolyodba

Olykor-olykor ránk virradnak olyan napok, melyeket hála helyett inkább a fejünkre húzott paplan mozdulatával köszöntünk. Megtépázottnak, alulmotiváltnak és szellemi-fizikai erőtől fosztottnak érezzük magunkat. Szerencsére több jó hírünk is van ilyen helyzetek, amelyek kellő pszichikai munícióval látnak el bennünket ahhoz, hogy erőt merítsünk a „továbbiakhoz”.

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?