2024.03.13. 08:35:10 6850 253

Így vedd fel a harcot az influenza ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az amerikai közegészségügyi szervezet, a CDC, az influenzás esetek megfékezése érdekében a lakosságnak javasolja a megfelelő védőoltásokat, és vírusellenes készítményeket. Minderre azért került sor, mivel a viszonylag friss adatok szerint folyamatos emelkedés mutatkozott meg az szezonális influenza előfordulási arányát illetően. Egyes régiókban pedig különösen kimagaslott a megbetegedések száma. Hazánkban sem sokkal kedvezőbb a helyzet, hiszen a Nemzeti Népegészségügyi Központ februári adatai szerint több mint 59 ezer influenzaszerű, valamint közel 300 ezer akut légúti fertőzéses tünettel fordultak orvosokhoz az emberek.

Influenzás a család - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Influenzás a család

Ugyanakkor a korábban említett szervezet a potenciális szövődmények kockázatának csökkentése érdekében javasolt éves védőoltás mellett több egészségügyi szokás bevezetését, rutinná tételét is az érdeklődők figyelmébe ajánlja. Ezekhez sorolható a beteg emberekkel való kontaktus elkerülése, vagy éppen a világjárvány alatt egyre inkább felértékelt gyakori és alapos kézmosás bevezetése. Ezekkel az egyszerűnek vélt szokásokkal, nagyobb eséllyel megvédhetjük magunkat és a környezetünket is az influenzás tünetektől, és meggátolhatjuk a kórokozók terjedését. De mit tehetünk még a saját és a szeretteink egészségvédelme érdekében egy erőteljesen tomboló influenzás szezonban?

Sokan nem veszik elég komolyan a jelentkező tüneteket, és a „csak egy kis köhögés” vélelmével végzik mindennapi tevékenységeiket, érintkeznek társaikkal. A CDC szakemberei azonban azt tanácsolják, hogy amikor valaki tapasztalja az influenza tipikus tüneteit, maradjon otthon. Bár a munkából és az iskolából való kimaradás a feladatpótlás terhét rója a betegekre, mégis érdemes felelősséggel lennünk mind magunk, mind mások iránt, és önkéntes távolmaradásunkkal gátat gördíteni a betegségterjesztés útjába.

Noha sokan azt hinnénk, hogy a magunk mögött hagyott egészségügyi (és egyéb) kihívásokkal teljes időszakban mindannyian egy életre megtanultuk, hogy betegség-, illetve járványhelyzetben hogyan kell optimálisan megnyilvánulnunk, mégis a hétköznapi tapasztalataink nem minden esetben támasztják alá ezen nézetünket. A köhögési etiketthez például eleve hozzátartozik az, hogy amikor köhögünk vagy tüsszögünk egyértelműen el kell fednünk a szánkat egy zsebkendővel (esetleg ennek hiányában a behajlított karhajlatba köhögjünk).

Amennyiben nem áll a rendelkezésünkre víz és szappan, akkor mindenképpen legyen kéznél egy alkoholos gél, mellyel ugyancsak megvédhetjük magunkat a kórokozóktól (noha ezen gélek hosszú távú használatának egyik kellemetlen hatása a kéz kiszáradása, irritálása – mindezt érdemes, sőt tanácsos is a megfelelő ápoló és hidratáló krémekkel orvosolni).

A tiszta kéz fontosságáról nem lehet elégszer beszélni – a szakemberek szerint a legkevésbé sem túlzás kijelenteni, hogy a kézmosás alulbecsült szokása akár életmentő is lehet. A szem, az orr és a száj azon testterületekhez tartoznak, amelyekhez a leggyakrabban érünk hozzá a kezünkkel – mindenképpen előnyösebb, ha ezekre a mozdulatokra, érintésekre kórokozómentes kézzel kerül sor.

Az otthonokban, az iskolákban, az intézményekben szükséges, hogy rendszeresen fertőtlenítsük a sűrűn érintett felületeket. Ebbe a kilincsfertőtlenítési szokásokon túl beletartozik az olyan gyakran használt tárgyak és eszközök baktériummentesítése is, mint: az okostelefonok és laptopok, fotelek, asztalok, íróeszközök, kapaszkodók stb.

A fertőtlenítési szokások mellett arra is kiemelt figyelmet szükséges fordítanunk, hogy jól aludjunk éjszaka, napközben legyünk kellőképpen aktívak (fizikailag és szellemileg egyaránt), mozogjunk a friss levegőn, tanuljuk meg optimálisan kezelni a stresszt, igyunk elegendő folyadékot, és fogyasszunk minél táplálóbb, egészségesebb ételeket.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...