2015.06.03. 15:26:37 10514 266

Ijesztő konyhai balesetek! Hogyan kerüld el őket?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A konyha az otthon lelke. Legalább is nálunk mindig ott van a családi kupak, az ünnepségek kezdete és vége. Másfelől, egy sor veszélyes holmi is található itt, amelyek használata tudást, de legalábbis körültekintést és óvatosságot igényel. A kulcs talán ez: ne kapkodj főzés közben! További "életmentő" tippek a cikkben.

Sebkötözés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sebkötözés

Rengeteg baleset történhet a konyhában. Mi a leggyakoribbakat gyűjtöttük Neked össze, tippekkel a hatékony megelőzéshez.

Tűz a konyhában

Az egyik leggyakoribb baleset. Mit tegyél, hogy elkerüld:

  • Maradj a konyhában a főzés és sütés idejére.
  • Ha a sütőben sütsz vagy levest főzöl, akkor is maradj otthon és nézz rá gyakran a készülő ételre
  • Tartsd távol a tűzhelytől azokat a dolgokat, amelyek lángra kaphatnak
  • Mindig legyen kéznél egy fedő, amivel letakarhatod például a fröcsögő, forró olajat, mivel az csúnya égési sérülést tud okozni
  • Ha a tűz üt ki a sütőben, azonnal zárd el a gázt, és hagyd csukva a sütő ajtaját.
  • Ha a tűz kontrollálatlanul terjedni kezd, azonnal hagyd el a házat és hívd a tűzoltókat.
  • Legyen otthon tűzoltó készülék.

Csúnya vágások késsel

Mit tegyél, hogy megelőzd a vágási sérüléseket?

  • Legyenek a késeid mindig megélezve. Egy tompa késsel ügyetlenebb és baleset veszélyesebb leszel.
  • Használj olyan vágódeszkát, ami nem csúszik. Tehetsz alá egy nedves konyharuhát is, hogy megelőzd a csúszkálását.
  • A testedtől elfelé vágj! Az ujjaidat, melyekkel lefogod a húst vagy zöldséget, hajlítsd a tenyered felé.
  • Tárold a késeket egy késtartó dobozban, és ne a fiókban, ahol könnyedén elvághatják a kezet.
  • Fordítsd lefelé a késeket a csepegtetőben szárításkor.

Hogyan vegyél jó késeket a konyhába?

Az edények összetörése, sérülése

Sokan megsérülnek forró, égett lábos fülek és széttörött üveg edények miatt. Ezekre figyelj:

  • Soha ne tedd az edényt a sütőbe közvetlenül azután, hogy a hűtőből kivetted és fordítva.
  • Ne tedd a gázra sem!
  • Ne tegyél folyadékot bele, amikor még forró és az edényt se tedd hideg felületre vagy hideg vízbe.
  • Ne használd tovább, ha letörött belőle egy darab vagy megrepedt.

Turmixgépek, aprítógépek

Szerintem már mindenki vágta el a kezét az extrém éles turmixpengékkel. Aki a saját kárán megtanulta, az már bizonyára jobban vigyáz, aki még nem járt így, az tegye meg az óvintézkedéseket:

  • Ne hagyd bekapcsolva túl hosszú ideig, mert túlmelegedhet a motor és leéghet.
  • Soha ne nyúlj be a pengékhez. Ha van mosogatógéped, abban mosd. A legtöbb turmix- és aprítógép elmosogatja önmagát. Tégy bele mosogatószert és langyos vizet, kapcsold be egy percre, majd öblítsd ki. Ilyen egyszerű.
  • Ne hagyd a pengét a mosogatóban semmilyen körülmények között. Beáztatva pláne ne, mert elfeledkezel róla és belenyúlsz.

Cikkajánló: Balesetek az otthonunkban! Biztosan tudod, hogy mi a teendő?

Mikrohullámú sütő okozta tüzek

A mikrohullámú sütők használata sem veszélytelen, a leggyakoribbak itt is az égési sérülések. Így kerülheted el őket:

  • Nagyon vigyázz, amikor eltávolítod a fedőt, miután mikrohullámú sütőben melegítetted az ételt. A forró gőz is éget.
  • Az étel egyenetlenül melegszik a mikróban, így vigyázz amikor megérinted vagy megkóstolod.
  • Vigyázz amikor a forró tálat vagy bögrét kiveszed, használj konyharuhát.
  • A vizet inkább a gázon forrald vagy a vízforralóban. A mikróban forralt víz lehet, hogy sima felületűnek tűnik az egyik pillanatban, aztán hirtelen felforrhat és még ki is futhat.

Forrás: consumerreports.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Rizottó, a húsvét sztárja – Hogy tessék?

Az egyszerűbb néha tényleg nagyszerűbb! Minden évben vért izzadva próbáljuk lenyűgözni a családot egy ellenállhatatlan menüsorral az éppen aktuális ünnepen, hosszú munkaórákat áldozunk fel a legtökéletesebb fogás oltárán. Pedig van, hogy egy hétköznapi finomság lesz a tuti befutó. Mondjuk, a rizottó!

Egy falatnyi tavasz – illatos, szaftos, üdítően könnyed desszert

A répatorta sokak számára a húsvét egyik kihagyhatatlan süteménye, de ez a változat egészen új élményt ad azoknak is, akik eddig csak a klasszikus verziót ismerték. Szaftos, illatos, enyhén fűszeres, mégsem nehéz – és pont annyira édes, hogy bűntudat nélkül is élvezhető legyen.

Nem csóka, hanem csoda – Az articsóka gyógyító titkai

„Csókai csóka, vak varjúcska, Komor kőszál kőlakója…” – ki ne emlékezne Móra Ferenc játékos verssoraira? És ki ne hallaná meg fülében a „csóka” szó zenéjét, ha először találkozik az articsóka névvel? Mert valóban: első hallásra inkább tűnhet madárnak, mint zöldségnek. Azonban az articsóka – a maga tüskés, bogáncsszerű külseje mögött – valóságos táplálkozási és egészségügyi kincsestár. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növény nemcsak a tányérokra kívánkozik, hanem egyre gyakrabban bukkan fel természetgyógyászati ajánlásokban is. Nézzük, mit érdemes még tudnunk erről a különleges növényről.