Íme, a legklasszabb házi tejtermék receptek
A sajtkészítés házilag egy olyan, nagyon hasznos tudás, amit tényleg érdemes elsajátítanod. A saját készítésű „hamis” sajt és egyéb tejtermék nemcsak garantáltan friss, de biztos lehetsz abban, hogy tartósítószer-mentes élelmet fogyasztasz, ráadásul töredékébe is kerül, mint a bolti prémium termékek.
Az alábbi igazán könnyű receptekben az a jó, hogy adalékanyag nélkül és egyszerűen hozhatod létre a tejterméket.
Amire a készítéskor általában szükség van:
- tűzhely/főzőlap
- a tej melegítéséhez nagy fenekű serpenyő/dupla fazék
- pamutkarton, géz vagy muszlin a szűréshez
- tej/tejszín
„Hamis” házi sajt:
Lassan forralj fel 2.5 l friss, (3,5% zsírtartalmú) házi tejet, majd önts hozzá 0,75 dl 10%-os ételecetet, hogy az összeránthassa a tejet. Ha szeretnéd zöldfűszerrel, darált dióval, bogyókkal vagy hagymákkal, akkor ezt az ecet előtt beverd még bele! Amikor túrószerű lesz a tej, akkor tedd fél órára lecsepegni egy fakanálra lógatott textilpelenkába vagy egy (kibélelt) szűrőbe. A visszamaradt alapanyagot sűrű szövésű szitába tesszük, sütőpapírral letakarjuk és nehezéket teszünk rá, hogy préselődjön egy éjszakán át. Ezután sózzuk meg a sajt külsejét.
Mascarpone:
A selymes sajthoz, amely számos desszert alapja, könnyen elkészíthető 2,5 dl zsíros (36%-os) tejszín és 2 ek. frissen facsart citromlé felhasználásával. A felmelegített tejszínt vedd le a tűzről – nem kell felforralni-, és keverd bele a citromlevet. Miután kihűlt, textilpelenkára kell tenni, majd jó 12 órát csepegni kell hagyni, mielőtt felhasználod.
Ricotta:
Forralj fel 2 l tejet 1 pohár tejszínnel és fél tk. sóval. Vigyázz, hogy ne égjen le! Ha felforrt, adj hozzá 3 ek. friss citromlevet, és takaréklángon tovább főzve kevergessük addig, míg pár perc alatt meg nem alvad. Egy megfelelő anyaggal bélelt szűrőn keresztül hagyd legalább 1 órát lecsepegni a savót, majd lefedve 2 napon át hűtsd a hűtőben. Érdemes mindig annyi tejterméket készíteni, amennyit elfogyasztotok pár nap alatt, mivel a tartósítószer-mentes étkek hűtőben is csak korlátozott ideig tarthatóak el.