2018.04.24. 08:18:54 16091 396

Íme, a legklasszabb házi tejtermék receptek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A sajtkészítés házilag egy olyan, nagyon hasznos tudás, amit tényleg érdemes elsajátítanod. A saját készítésű „hamis” sajt és egyéb tejtermék nemcsak garantáltan friss, de biztos lehetsz abban, hogy tartósítószer-mentes élelmet fogyasztasz, ráadásul töredékébe is kerül, mint a bolti prémium termékek.

Házi tejtermékek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Házi tejtermékek

Az alábbi igazán könnyű receptekben az a jó, hogy adalékanyag nélkül és egyszerűen hozhatod létre a tejterméket.

Amire a készítéskor általában szükség van:

  • tűzhely/főzőlap
  • a tej melegítéséhez nagy fenekű serpenyő/dupla fazék
  • pamutkarton, géz vagy muszlin a szűréshez
  • tej/tejszín

„Hamis” házi sajt:

Lassan forralj fel 2.5 l friss, (3,5% zsírtartalmú) házi tejet, majd önts hozzá 0,75 dl 10%-os ételecetet, hogy az összeránthassa a tejet. Ha szeretnéd zöldfűszerrel, darált dióval, bogyókkal vagy hagymákkal, akkor ezt az ecet előtt beverd még bele! Amikor túrószerű lesz a tej, akkor tedd fél órára lecsepegni egy fakanálra lógatott textilpelenkába vagy egy (kibélelt) szűrőbe. A visszamaradt alapanyagot sűrű szövésű szitába tesszük, sütőpapírral letakarjuk és nehezéket teszünk rá, hogy préselődjön egy éjszakán át. Ezután sózzuk meg a sajt külsejét.

Mascarpone:

A selymes sajthoz, amely számos desszert alapja, könnyen elkészíthető 2,5 dl zsíros (36%-os) tejszín és 2 ek. frissen facsart citromlé felhasználásával. A felmelegített tejszínt vedd le a tűzről – nem kell felforralni-, és keverd bele a citromlevet. Miután kihűlt, textilpelenkára kell tenni, majd jó 12 órát csepegni kell hagyni, mielőtt felhasználod.

Ricotta:

Forralj fel 2 l tejet 1 pohár tejszínnel és fél tk. sóval. Vigyázz, hogy ne égjen le! Ha felforrt, adj hozzá 3 ek. friss citromlevet, és takaréklángon tovább főzve kevergessük addig, míg pár perc alatt meg nem alvad. Egy megfelelő anyaggal bélelt szűrőn keresztül hagyd legalább 1 órát lecsepegni a savót, majd lefedve 2 napon át hűtsd a hűtőben. Érdemes mindig annyi tejterméket készíteni, amennyit elfogyasztotok pár nap alatt, mivel a tartósítószer-mentes étkek hűtőben is csak korlátozott ideig tarthatóak el.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Melegítő tavaszi édesburgonya-krémleves gyömbérrel és kókusztejjel

A tavasz kiszámíthatatlan — egyik nap virágillatú napsütés, másnap ködös, szeles hűvösség. Az ilyen időszakokban a lelkünk és a testünk is egy kis extra melegségre vágyik. Habár a téli nehéz ételek ideje már elmúlt, mégis jól esik valami melengető, mégis könnyed fogás. Ez a selymes édesburgonya-krémleves épp ezt nyújtja: melegséget, táplálást és egy kis egzotikus csavart is a gyömbér és kókusztej jóvoltából.

Egy csepp esély – 50 éves a magyarországi újszülöttkori szűrés

Minden ezredik újszülöttet érinthet valamilyen ritka betegség, és ezek között csaknem 30 olyan van, amelynek korai felismerésére Magyarországon már 1975 óta működik országos szűrőprogram. Az elmúlt fél évszázadban a szűrőközpontokban – 2007 óta Budapesten a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján – több mint 5,6 millió újszülött vérmintáját elemezték, és 3289 olyan gyermeket szűrtek ki, akiknél már az előtt megkezdhették a kezelést, hogy a betegség tünetet okozott volna.

Tavaszi szépségrutin hűvösebb napokra – így ápold bőröd májusban is

Májusi virágzás ide vagy oda, a tavasz nem mindig szól napsütésről és langyos szellőről. A hűvösebb, szelesebb napokon a bőrünk könnyen kiszáradhat, érzékennyé válhat, vagy épp zsírosodni kezdhet a fűtött terek, szél és hőmérséklet-ingadozás miatt. Épp ezért a tavaszi szépségrutin sem lehet egy az egyben a nyári előfutára – finomhangolásra van szükség.