2022.03.23. 13:00:00 5216 186

Íme, a szintetikus biológia csodája: Jönnek a CO2-t pusztító baktériumok
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ki gondolta volna, hogy az emberiség által évszázadok óta használt technológia, az erjesztés egyszer a légkör kedvezőtlen változásainak megoldásává is válhat? Most éppenséggel ez történik! Egy szintetikus biológiával foglalkozó vállalt ugyanis nagy előrelépést tett ez ügyben!

Baktériumok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Baktériumok

Adott egy baktérium, nevezetesen a Clostridium autoethanogenum, amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy szén-dioxidból és szén-monoxidból acetont és izopropanolt képesek fermentálni. A folyamat végeredményeként kapott anyagok fertőtlenítőszerek, polipropilén és akrilüveg előállításához szükséges összetevők. Így kell két legyet ütni egy csapásra!

A felfedezésben nem csupán az a nagyszerű, hogy a CO és CO2 mennyisége csökkenthető a légkörben, és ezáltal akár az éghajlatváltozás is lelassulhat, hanem az is, hogy a folyamat melléktermékei olyan ipari alapanyagok, amelyek előállítása hagyományos módon meglehetősen sok erőforrást, azaz fosszilis tüzelőanyagot igényel.

Hogyan lesz a szén-dioxidból aceton?

Az erjesztés eredeti folyamata során az élesztőbaktériumok cukrot használnak fel és ezáltal végül etanol termelődik. Ezt sikerült most a szintetikus biológiával foglalkozó kutatóknak úgy módosítaniuk, hogy cukor helyett CO és CO2 kerüljön felhasználásra, és a folyamat végeredményeként izopropanol és aceton képződjön.

Az ipari üzemek - pl. acélgyárak - működése nagy terhet ró a környezetünkre, így idővel kimondottan versenyképes lehet ilyen megfontolásból is ez az új eljárás: Nemhogy CO2-t nem termelnek, hanem azt használnak fel a gyártás során! Az ilyen módon keletkező széngázokat a tervek szerint bioreaktorokba juttatnák és ott kerülnének átalakításra.
Sőt, a légkörbe kijutó káros anyagok felhasználása a cukor leváltásával magas alapanyagköltségektől is megszabadíthatja ezt az iparágat. Ez egy igazán költséghatékony megoldás a vegyészek részéről.

Forrás: www.inverse.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat - derült ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Current Biology című folyóiratban pénteken megjelent tanulmányából, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját.

Kiderült! Ettől boldogok az emberek

A boldogság azok közé a fogalmak közé tartozik, amit egyénenként mindannyian meg tudunk élni, átadni, kézzelfoghatóvá tenni viszont annál nehezebben. Általában egy olyan pozitív érzelmi állapotként szoktuk definiálni, ami által elégedettséget, örömet, nyugodtságot érzünk. Arról viszont nem vagyunk meggyőződve, sem meggyőzve, hogy ez az állapot az egyén életében folyamatossá válhat.

A hármas típusú diabétesz, a MODY, a gyerekeket és a fiatalokat érinti

Nem jár szomjúságérzéssel, fogyással, fokozott vizeléssel, nehéz sebgyógyulással, mint ahogy teljes inzulinhiány vagy elhízás sem jellemző a fiatalkorban kezdődő hármas típusú cukorbetegségre, másnéven MODY-ra (Maturity Onset Diabetes of the Young). Mivel a kórkép különböző formáinak hátterében öröklődő génmutációk állnak, kialakulásának esélye jóval nagyobb azoknál, akiknek családjában korábban előfordult már ez a típusú cukorbetegség. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján diagnosztizált gyerekkori diabétesz esetek 2-3 százaléka tartozik ebbe a csoportba.