2021.10.04. 16:05:24 7983 277

Isteni orosz receptek, amelyeket te is imádni fogsz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az orosz ételek most már nem annyira ismeretlenek hazánkban sem. Néhány éve nagyon kellemes, orosz ételeket kínáló vendéglők nyíltak a fővárosban. Számos, orosz speciális alapanyagot értékesítő bolt is található az országban, ahol eredeti ízeket tudunk beszerezni.

Blini füstölt lazaccal - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Blini füstölt lazaccal

Én gyerekkoromból őrzöm ezeket a recepteket, mert Kárpátaljáról származom. A magyar konyha mellett számomra teljesen természetes volt az orosz borscs vagy a pirog jelenléte az asztalon. El sem tudom képzelni az életemet nélkülük, bár már annak sokkal nagyobb részét éltem le Budapesten. A kislányom is hamar megszerette ezeket a különleges ételeket. Nem kell ma sem rábeszélni a mama egyedi főztjére. Az biztos, hogy mindig elfogy, bármi is legyen az ebéd, ha a mama készítette. Nézzünk meg egy alap és egy-két kevésbé ismert étel receptet:

Borscs, a leves, amit nem lehet nem szeretni

A borscs leves alapja a cékla. Ettől és a paradicsomtól lesz olyan szép, élénkpiros színe. Némi kis tejföllel megbolondítva egész egyszerűen ellenállhatatlan! A cékla pedig, azt kell mondjam, hogy méltánytalanul mellőzött étel kis hazánkban. Az egyik legegészségesebb zöldség. Nagyon sokat kellene belőle fogyasztanunk.
Hozzávalók: 20 dkg marhahús, 20 dkg sertéshús, 2 ek olaj, 2-3 db babérlevél, egy kevés egész fekete bors, 2db sárgarépa, fél gumó zeller, 1 db karalábé, 2db cékla, 4 db krumpli, 1 fej vöröshagyma, 0.25 fej káposzta, 6 dkg paradicsompüré (vagy 1 db darabolt paradicsom konzerv), aprított petrezselyem, őrölt fekete bors, só, az ízesítéshez egy kevés tejföl.
Elkészítés: A megmosott húsokat egyforma nagyságú kockákra vágjuk. Megpirítjuk a felforrósított olajon, hozzáadjuk a feldarabolt hagymát és hideg vízzel felöntjük. Beledobjuk az egész borsot, a babérlevelet, és megsózzuk. Lefedve főzzük, míg a hús megpuhul. A sárgarépát, a zellert, karalábét, céklát és krumplit megtisztítjuk és felkockázzuk. A káposzta külső leveleit leszedjük, torzsáját kivágjuk, majd legyaluljuk vagy csíkokra szeljük. A zöldségeket a húshoz adjuk. A paradicsomot is hozzákeverjük. Ha szükséges, a leveshez öntünk még egy kis vizet, és további 10 percig főzzük. Akkor kész, ha a zöldségek is megpuhultak. Ha szükséges, sózzuk és borsozzuk. A kész levest tányérba merjük. Tejfölt teszünk bele, és kevés friss petrezselymet szórunk rá.

Blini füstölt lazaccal, a különleges fogás

Ha el akarod kápráztatni a vendégeidet valami igazán különlegessel, ezt mindenképp érdemes kipróbálnod. Biztos a siker!
Hozzávalók: 1 bögre tej, 1 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál instant élesztő, 1 1/4 bögre liszt, 2 evőkanál tejföl, 3 evőkanál olaj, 1 tojás, só, bors, füstölt lazac, tejföl, snidling vagy újhagyma
Elkészítés: Összekeverünk 1/4 bögre langyos tejet, a cukrot és az élesztőt. 10 percig állni hagyjuk. Hozzákeverjük a lisztet és többi tejet. Ezt lefedjük, és hagyjuk kelni 1 órán át. Összekeverjük a tejfölt és a tojást majd a tésztához keverjük. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, ezután kanállal kis kupacokat halmozunk bele, kb. 5 cm-es kis palacsintákat / bliniket sütünk. Mindegyik blinire teszünk egy kis tejfölt, füstölt lazacot. Megszórjuk aprított snidlinggal vagy újhagymával. Ha valaki szereti, a lazac helyett lehet tenni rá kaviárt is.

Orosz vaníliás túrós lepényke

Gyermekkorom nagy kedvence! Isteni desszert. Kicsit olyan, mint a túrógombóc, de ez annak a sült változata lenne- ha az lenne. Gyümölccsel, csokoládé öntettel, vanília sodóval, pudinggal, lekvárral, málna vagy tejszínhabbal vagy egyszerűen tejföllel/joghurttal is mennyei. Hhhhmmmm…
Hozzávalók 15 darabhoz: 50 dkg félzsíros tehéntúró, 5 evőkanál liszt, 1-1,5 evőkanál tejföl, 2 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor, kevés olaj a sütéshez
Elkészítés: A túrót simára keverem 1-1,5 evőkanál tejföllel. Hozzáadom a többi alapanyagot, alaposan elkeverem. Vizes kézzel golyókat formázok. Ellapítom egy kicsit, és forró olajban, közepes lángon kisütöm. Addig kell sütni a lepényeket, míg a szélük rózsaszín nem lesz, akkor lehet megfordítani (ez kb. 1-1,5 perc). Kiveszem egy papírtörlőre és azonnal tálalom.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...