Itt a tavasz! – Készíts extra finom főzeléket!
A hirtelen beköszöntött, ám nagyon várt tavaszi idő, a fokozatosan feljebb kúszó hőmérséklet nemcsak öltözködésünket, hanem étvágyunkat is befolyásolja. A nehezebb, téli ételek után jobban vágyunk valami zsengére és könnyűre. Mondjuk egy finom, tavaszt köszöntő főzelékre.
És ha tavasz, és napsütés, akkor csakis a színes, illatos tényleg finom finomfőzelék jöhet szóba. Egyáltalán nem a menzai módon elkészítve. :)
Finomfőzelék másként - Új recept:
Hozzávalók:
- Kb. 60 dkg vegyes zöldség (ilyenkor még általában fagyasztott zöldségeket használok, cukorborsót, répát, kukoricát, brokkolit, karfiolt; és ha van már, jöhet mindenből a zsenge változat)
- csipetnyi szódabikarbóna
- kevés cukor
- apróra vágott petrezselyem
- só, bors
- olívaolaj vagy vaj
A besamelmártás mártáshoz:
- 4-5 evőkanál (teljes kiőrlésű) búzaliszt
- kb.10 dkg vaj
- tej
- só, ételízesítő
A fagyasztott zöldségeket általában kicsit előfőzöm, zsengék esetén esetleg a felkockázott sárgarépát.
Az olívaolajban vagy felolvasztott vajban átforgatjuk a petrezselyem felét, majd jöhet rá a zöldség (a brokkolival, karfiollal várjunk még kicsit), amit megszórunk a szódabikarbónával és kicsit megkeverjük. Kevés vizet öntünk rá és kb. 5 percig pároljuk. Majd sózzuk, az elfőtt vizet pótoljuk, hogy éppen ellepje a zöldségeket, és puhára főzzük őket (ekkor már mehet bele a brokkoli, karfiol is).
Amíg megfőnek, elkészítjük a besamelt. A vajat felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet és addig melegítjük, amíg nem habzik. Fokozatosan öntjük rá a tejet és közben habverővel csomómentesre keverjük. Ha az állaga sűrű, pudingszerű, akkor lesz jó. Ha kész, a megfőtt zöldségekre öntjük, és sóval, borssal, csipet cukorral ízesítjük, a maradék petrezselyemmel megszórjuk főzelékünket, pár percig még főzzük. Ha sűrű, tejjel hígíthatjuk még az ételt.
Sült virslivel vagy sült húsokkal a legjobb, de mással is isteni. :)