Jégbor, te édes!
Ez az édes, koncentrált nedű nemcsak különleges ízvilágával hódít, hanem az előállításának rendkívüli körülményei is egyedülállóvá teszik. A jégbor (németül Eiswein) a borvilág egyik legkülönlegesebb ékköve. Készítéséhez a szőlőszemeknek természetes körülmények között kell megfagyniuk a szabadban, a tőkén. Ez az extrém időjárási igény csak néhány területen – például Németországban, Kanadában, Ausztriában és ritkábban Magyarországon – biztosított.
A titok a természetben rejlik. A gyümölcsöt a szüret időpontjában hagyják a tőkén, egészen addig, míg a hőmérő higanyszála tartósan -7 °C alá nem süllyed. Az alacsony hőmérséklet hatására a bogyókban lévő víz megfagy, míg a cukor és az ízanyagok koncentrálódnak. A megdermedt szemek szüretelése kora hajnalban, gyorsan zajlik, és a préselés során sűrű, nektárszerű mustot nyernek. Ennek eredménye egy gazdag, komplex aromájú, bársonyos, édes bor, amelyben: méz, barack, trópusi gyümölcsök és néha egy kis virágos jelleg is felfedezhető.
Leggyakrabban Rizling, Chardonnay, vagy Vidal szőlőfajtákból készítik, de mások is szóba jöhetnek attól függően, melyik régióban állítják elő. Magyarországon például Furminttal is kísérleteznek.
Milyen étel párosítás illik ehhez a luxuskategóriás italhoz?
Remekül kiegészíti a kékpenészes sajtokat, például a gorgonzolát vagy a rokfortot, de libamájjal is mennyei párost alkot. Desszertbor lévén gyümölcstorták, creme brulée vagy akár egy egyszerű vaníliafagylalt mellé is ajánlható. Egy pohár jégbor magában is élmény, az ünnepi alkalmak koronája lehet.
Előállítása nemcsak türelmet, hanem kockázatvállalást is követel a borásztól. Az időjárás szeszélyessége miatt sokszor bizonytalan, hogy lesz-e elég hideg a fagyasztáshoz. Ez a ritkaság és a ráfordított munka indokolja a magas árát – de aki megkóstolja, megérti, hogy minden cseppje megéri.