2019.12.23. 16:25:13 9894 305

Karácsonyi ízek Európában 2. – Ezt eszik más országok az ünnepen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Karácsonykor még nem divat utazgatni, mégis előfordulhat, hogy máshová fúj minket decemberi szél, akár családi, akár üzleti vagy egyéb okokból. Ne lepődj meg, ha nem az kerül a tányérodra karácsonyi menüként, amire számítottál! A környező országokban is vannak hagyományos ételei az adventi időszaknak, még ha ezek eltérnek olykor csak egy kicsit, olykor teljesen váratlanul az általad megszokottól!

Tejberizs - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tejberizs

Milyen ízre gondolhat nosztalgiával a Dán király az advent közeledtével? Mennyire ünnepi a németek karácsonyi menüsora és Franciaországban van-e csigabiga az karácsonyi bevásárlólistán? Íme, ezt eszi a többi európai - töltött káposzta helyett!

Lengyelország

A jellemző többségben katolikus lengyelek igazán komolyan veszik az ünnepi menüt. 12 fogást készítenek a 12 apostol tiszteletére. Húst ugyan éjfélig nem esznek, de mindig van helyette céklaleves és ponty. Mákos, meleg tejbe áztatott palacsintatészta szerű édességük a łamaniec, kicsit a mákosgubára hajaz.

Belgium

A belgák formázott kalácsot, cougnout esznek karácsonykor. De nem akármilyen formát! A kisded Jézusra testét alkotják meg kalácstésztából az ünnepre. Aztán pedig megeszik. Meglepő, de ha a csoki mikulásra gondolunk, akit szintén elfogyasztunk, már nem is olyan furcsa.

Dánia

Elsősorban az édesség és az alkohol kap nagy szerepet a dánoknál. Jellegzetes fánkjuk, az aebleskiver biztosan a tányérokba kerül, de gesztenyével és karácsonyi sörrel is összefuthatunk, ha Dániában ünneplünk. A meggyszósszal nyakon öntött tejberizs is előszeretettel fordul ilyenkor asztalra és persze ne feledkezzünk meg a forralt borról sem!

Finnország

A finnek, akár csak a dánok, tejberizst reggeliznek, de inkább fahéjjal. Nekik ehhez az ételhez kapcsolódik szerencsehozó babona: egy szem mandulát ejtenek a tejberizsbe főzéskor, és akihez kerül, szerencsés évnek nézhet elébe. Ebédre, vacsorára főként lazacot fogyasztanak.

Franciaország

A lengyelekhez hasonlóan a franciák is az apostolok előtt tisztelegnek. Igaz, itt a desszert áll 13 részből és zárja az ünnepi menüt. Szentestétől karácsony utolsó napjáig a terítéken marad a 13 fogás: dió, birsalmasajt, mandula, mazsola, calisson, nugátok, alma, körte, narancs, dinnye, szőlő és a provence-i lepénykenyér is – de ezek sokszor koszorú alakban piskótatészta tetején kapnak helyet.

Németország

A németek nem tolják túl az ünnepi hangulatot, ami a menüt illeti. Bajor virsli és krumplisaláta, mert hát ezt szeretik. Viszont a mézeskaláccsal kicsit javítanak a dolgon és gyümölcskenyér is jelentősen emeli az ünnepi asztal hangulatát. Főként, ha megszórják porcukorral, egy kis havat szimbolizálva.

Szerbia

A szerbek – és sok más balkáni népség – karácsonyi terítékének elmaradhatatlan koronája a koljivo. Ez egy egyszerű étek: mézzel főzött búza és az ünnepek mellett csak vallási eseményeken fogyasztják. Elkészítése tájegységenként kicsit eltérhet: van ahol dióval, máshol szezámmaggal ízesítik. A szerbeknél ez egyben az emlékezés szimbóluma is. A koljivo közepébe gyertyát gyújtanak, így gondolva elhunyt szeretteikre.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...