2019.12.09. 09:38:52 13048 379

Karácsonyi mézes csülök olvasónktól! - Mi kipróbáljuk!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Húsimádó a családod? Akkor ott a helye a karácsonyi menüben ennek a tuti csülkös ételnek. Karácsonyig olvasói receptek is megjelennek nálunk, így fogadjátok szeretettel ezt a receptet a PROAKTIVdirekt életmód klub egyik tagjától.

Csülök karácsonyra - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csülök karácsonyra

Karácsonyi mézes csülök Marton Pétertől

Hozzávalók:

  • A család méretével arányosan, 2 vagy 3 csülök
  • Bors
  • Köménymag
  • 250 gramm vegyes virágméz
  • 3-5 deciliter fehérbor(lehetőleg száraz)
  • Mustár
  • Fejenként 3 közepes krumpli
  • Fejenként 1 vöröshagyma
  • 2-5 alma
  • 3-5 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg Bacon,vagy füstölt húsos szalonna (Kolozsvári)
  • 30 dkg kenyérszalonna

A csülköt a bekevert só/borssal behintem, hagyom állni kb. egy órát, majd a fokhagyma gerezdeket elharmadolom, a húsban vékony pengéjű késsel lyukakt szúrok, belehelyezem a fokhagyma darabokat. Ezután mustárral is jól bekenem a hús felőli részén (a bőrét csak a sóval). és hűtőben állni hagyom 6-8 órát. A fedeles tepsit kibélelem a csíkokra vágott kenyérszalonna kb. 2/3-ával, aláöntöm 4 deci víz és 2 deci bor keverékét,majd beleteszem a csülköket, a meghámozott burgonyákat (esetleg lehet mellé sárgarépát is) és a tisztított vöröshagymákat egészben.

A csülkökre szórok köménymagot, majd a fedelet rátéve sütőben párolom,amíg a hús megpuhul. Ilyenkor a bőre is kellően puhára fő,nem "páncél" lesz,mint ha csak simán sütném.) Amikor megpuhult,leveszem róla a fedelet, és mustárral újra megkenem,de már nem annyira gazdagon. Ilyenkor kenem meg mézzel is, majd kis ideig hagyom sülni. A megpuhult burgonyával-almával-hagymával körítem,de ha tettem mellé sárgarépát is,azt is a tányérra rakom. Én különösen a bőrét szeretem,a köménymag nagyban hozzájárul a könnyebb és puffadásmentes emésztéshez.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egy tányérnyi nyári könnyedség – citromos-cukkinis tészta, ahogy itthon szeretjük

Van az az érzés, amikor az ember valami egyszerűre, de mégis különlegesre vágyik – olyan ételre, ami nem nyom el, hanem felfrissít. Nálunk ez a citromos-cukkinis tészta lett a nyári kedvenc. Nincs benne semmi túlgondolt: friss cukkini, egy kis citromhéj, fokhagyma és jóféle olívaolaj – mégis minden falatban ott van a nyugalom és az ízek harmóniája. Olyan fogás, amit jól esik mezítláb elkészíteni egy kicsit túlmelegedett konyhában, miközben már nyitva az ablak, és hallani a tücsköket.

Probiotikus reggeli a belek egészségéért

Egy egészséges bélflóra fenntartásához a fermentált ételek rendszeres fogyasztása elengedhetetlen. Valamint az is fontos, hogy lehetőség szerint a napot is ilyenekkel indítsuk. Ez a könnyen elkészíthető, krémes chiapuding élőflórás kefirrel készül, ami természetes probiotikumként támogatja az emésztést és az immunrendszert is.

Itt a nyár, dekorálj! – Tippek, a nyárias hangulatú dekorációkhoz

A nyár nemcsak a szabadtéri programokról és pihenésről szól, hanem arról is, hogy otthonunkat friss, üde hangulattal töltsük meg. Ilyenkor könnyedén becsempészhetjük a természetet a lakásba vagy a kertbe néhány kreatív DIY dekorációval. A legjobb benne, hogy nem kell hozzá nagy költségvetés – elég egy kis kézügyesség, néhány újrahasznosított alapanyag, és máris kész az egyedi nyári hangulat.