Kedvenc rakottas receptjeink - egyszerűen
A rakott ételek igazi szezonja nyáron van, hiszen ilyenkor rengeteg zöldség közül válogathatunk, és ráadásul még olcsóbban is hozzájuk juthatunk, mint máskor. Itt az ideje ezt kihasználni, és rakott ételek garmadáját elkészíteni! Íme, a mi kedvenc receptjeink!
Rakott padlizsán, azaz a muszaka – leegyszerűsítve
A muszakát sokféleképpen el lehet készíteni, van aki tesz hozzá burgonyát és van, aki nem, van, aki előre megsüti a burgonyát és a padlizsánokat, van aki nem. Én mindegyikből a „nem” táborba tartozom, mert úgy gondolom, hogy ezek nélkül könnyebb és ízletesebb muszakát lehet készíteni. Hiszen nem nehezíti extra olaj és szénhidrát (burgonya formájában) az ételt. Bár nem ez az eredeti görög étel, mindenesetre egy finom és egyszerűbb verzió. Lássuk tehát az én változatomat.
Hozzávalók
- 500 g darált hús
- 500 g paradicsom
- 1 kis konzerv sűrített paradicsom
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- só, bors, mentalevél, petrezselyem zöldje, 1 babérlevél
- 4 közepes méretű, érett padlizsán
- 8 dl tej
- 8 dkg vaj
- 8 dkg liszt
- 2 tojás sárgája
- darált szerecsendió
- olaj (olívaolaj)
- 20 dkg reszelt trappista
Elkészítés
Először is szeleteld a padlizsánt közepesen vastag szeletekre, sózd be és hagyd állni. Készítsd el a darált húst, ahogy a fenti két receptben is olvashattad: a kockára vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a darált hús, a zúzott fokhagymát és ízlés szerint a következő fűszereket: só, bors, egy kicsi mentalevél, petrezselyem zöldje és babérlevél. A paradicsomot leturmixoljuk, és a pürével együtt hozzáfőzzük a darált húshoz.
Elkészítjük a besamel mártást, vajon lepirítjuk a lisztet, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a tejet és simára keverjük. Ehhez egy habverő jól jöhet, addig főzzük, míg egy közepesen sűrű masszát nem kapunk, sózzuk, és szerecsendióval ízesítjük. Félre tesszük hűlni, közben megkevergetjük, hogy sima maradjon. Amikor kihűlt belekeverjük a két tojás sárgáját és a reszelt sajtot.
A padlizsánt lecsepegtetjük, mert a só miatt levet eresztett. Veszünk egy tűzálló tálat, kiolajozzuk, majd elhelyezünk rajta egy réteg padlizsánt, erre rátesszük a darált húsos masszát, majd még egy réteg padlizsánt, végül pedig leöntjük a besamellel, amit egyenletesen eloszlatunk rajta. 200 fokos előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Rakott tészta – nem lasagne
Sztori: a férjem nem szeretni a paradicsomot, a tejszínes tésztákat már eléggé untam, így gondoltam pörköltes alappal készítek egy finom rakott tésztát. Ez lett az eredmény!
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma – apróra vágva
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 300 g darált hús (bármilyen jó hozzá)
- Olaj
- Pirospaprika
- Ízlés szerint só, bors és oregáno
- Spagetti tészta (kb. 140 g)
- 20 dkg trappista sajt
Elkészítés
A tésztát megfőzzük, majd lecsepegtetjük. Amíg fő, az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk egy kis olajon, félre húzzuk a tűzről, majd rátesszük a pirospaprikát és kissé meg is sózzuk. Visszahelyezzük a tűzre, majd hozzáadjuk a darált húst valamint a zúzott fokhagymát és kissé felengedjük vízzel. Miközben a hús puhára fő még egyszer megsózzuk és borsozzuk, majd oreganóval fűszerezzük. Mikor kész összekeverjük a spagetti tésztával, tűzálló tálba tesszük, megszórjuk sajttal és kb. 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul a tetején. Nem kell letakarni. Ha szereted, a sajt alá egy doboz tejfölt is eloszthatsz.
Rakott paradicsom
Hogy a paradicsom hiányomat enyhítsem, néha külön, saját magamnak is főzök. Így született meg a rakott paradicsomos receptem. Ezt tekintheted egy alapreceptnek is és a paradicsomot helyettesítheted bármilyen zöldséggel: zöldbab, karfiol, brokkoli stb.
Hozzávalók
- 800 g paradicsom
- 300 g csirkemell
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 pohár tejföl
- 1 tojás
- Olívaolaj
- 1 csomag petrezselyem zöldje
- 20 dkg rizs
- ízlés szerint só és fehér bors
- 20 dkg mozzarella sajt
Elkészítés
A rizst megfőzzük, nem baj, ha nem teljesen, úgy is jó, ha egy kicsit ropog. Közben a csirkemellet ledaráljuk, majd olívaolajban megfuttatjuk az apróra vágott fokhagymát és hozzáadjuk a csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk és rászórjuk a felaprított petrezselymet is. Felszeleteljük a paradicsomot, és leszűrjük a rizst, ha elkészült. A rizst összekeverjük a csirkemellel. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, ráhelyezzük a paradicsom szeleteket, a rizses keveréket, majd a maradék paradicsomkarikákat. A tetejét egy kissé megsózzuk, ha szeretjük a fokhagymát, azt is szórhatunk még rá.
A tejfölben elkeverünk egy tojást, majd ezt a masszát oszlatjuk el a rakott paradicsomunk tetején. Az apróra vágott mozzarellát elhintjük a tetején, majd a sütőben először letakarva sütjük (kb. 20 percig), majd rápirítjuk a sajtot.
Szerző: kábé