Kerüld vagy ne? Itt az igazság a szénsavas italokról
A szódavizet szinte végérvényesen leváltották a szénsavas italok, és világszerte rengeteget fogyasztanak belőlük az emberek. A fogyasztási mennyiség a nyári hónapokban természetesen még inkább megnovekedik, hiszen a jól behűtött vagy jégkockával kínált italok kitűnő frissítőknek számítanak. De a szervezetünk miként vélekedhet erről?
A víz ízére hamar ráunhatunk, főként akkor, amikor a szokásoshoz képest sokkal több folyadék bevitelére vágyunk. Kis csavart vihetünk a dologba, ha szénsavas ásványvizet választunk: a pezsgés kellemesen fel fog frissíteni minket. Kivéve, ha olyan ízesített fajtát választunk, amelynek magas a kalória- és cukortartalma!
A szénsavas üdítőitalok egészségügyi hatásai
A túl sok cukor fogyasztását kerülni kell, és sokan hibáznak ott, hogy ezen üdítők összetevőit nem veszik figyelembe az étrendjük tervezésekor. A cukros italok ráadásul nem csak hízlanak, de a fogzománcot is károsítják, míg cukor helyett bennük lévő mesterséges édesítőszerek hasmenést okozhatnak.
Amikor még a szénsavas vizet is kerülni kell
Mivel ezeknek a palackozott vizeknek a szén-dioxid tartalma könnyen felpuffaszthat minket, és kellemetlen testi folyamatok (böfögés, szellentés, esetleg görcsök) kíséretében távozhat az emésztő- és bélrendszerünkből, ezért sokan nem szeretnek szénsavas italokat fogyasztani. Azok számára pedig egyenesen nem ajánlott, akik valamilyen gyomorbetegséggel vagy bélproblémával küzdenek.
Azaz a “buborék” önmagában nem okoz különösebb egészségügyi gondokat, azokat a maguknak méltán rossz hírnevet szerző adalékanyagoknak köszönhetjük, amennyiben szénsavas ásványvíz helyett a felkapott szénsavas üdítőket választjuk.
Forrás: www.hazipatika.com, www.goodhousekeeping.com