Készíts almaboros minifánkot már idén ősszel! Miért várnál vele farsangig?
Ha ősz, akkor almaecet, ha farsang, akkor fánk. Bár egy finom, szaftos fánkot bármikor megehetünk, nem igaz? Ha te is kapnál a fantasztikus ötleten, ne habozz az almaboros receptet kipróbálni, hiszen ez az az összetevő, ami egyedi, szezonális ízvilágot fog kölcsönözni a fánkocskáknak!
Sőt! Fordítsunk még egyet a rendhagyó fánkozáson! Mi lenne, ha nem lyukas fánk készülne, hanem a lyukból hátramaradt tészta lenne kisütve? A karácsonyi ízorgia megelőlegezéseként pedig használjunk sok-sok fahéjat! A további részletekért olvass tovább!
Az almaboros minifánk hozzávalói:
2 csésze almabor
5 csésze univerzális liszt
1 ek. sütőpor
2 tk. őrölt fahéj
Fél tk. őrölt szerecsendió
1 tk. só
1 és fél csésze cukor
4 ek. szobahőmérsékletű sózatlan vaj
⅓ csésze író
2 tojás
Növényi olaj a sütéshez
A bevonathoz:
1 csésze kristálycukor
1 és fél őrölt tk. fahéj
Elkészítés:
Egy nagy edényben közepes lángon forraljuk fel az almabort és a forralást folytassuk addig, amíg a térfogata a felére, azaz 1 csészényire nem csökken. Ehhez körülbelül 8-10 perc szükséges. A felforralt almabort hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Elektromos keverőtálban alacsony sebességre kapcsolva keverjük össze a lisztet a sütőporral, a fahéjjal, a szerecsendióval, a sóval és a cukorral.
Adjuk hozzá a keverékhez a kihűlt almabort, a vajat, az írót és a tojásokat, és 3-4 perc alatt keverjük simára.
Tegyük a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe, és csomagoljuk be a tetejét fóliával, hogy fél órára hűtőbe tehessük kissé megszilárdulni.
Melegítsük fel az olajat egy közepes lábasban közepes és közben béleljünk ki egy tálat két vagy három réteg nedvszívó papírtörlővel.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát max. 1 cm vastagra, majd egy kör kiszúróval vagy egy kis üveg peremével vágjunk ki kis köröket a tésztából.
Amikor az olaj már forró, tegyünk bele a fánkokból és mindkét oldalukat süssük aranybarnára - kb. 6-8 perc. A kész fánkot hagyjuk kissé lecsepegni, majd úgy 1 percig után, hogy még kellően forróak maradjanak, forgassuk bele az előzőleg összekevert fahéjas cukorba.
A fahéjas bevonattal készült almaboros fánkocskák azon melegében fogyasztva a legfinomabbak. Jó étvágyat!
Forrás:www.purewow.hu