Készíts különleges narancsbort házilag!
A tél egyik legnépszerűbb gyümölcse, a citrusos illatú narancs, ételként és dekorációként is megállja a helyét az ünnepek alatt. A vendégváró finomságok közül sem hiányozhat, ám mi most egy kissé átformáljuk a megszokott narancskarikát: csorogjon a gyümölcsbor!
Ben Hardy narancsbor receptjét otthon is el tudod készíteni az alábbiak szerint:
Vásárolj 12 db nagyobb, kezeletlen héjú narancsot, aminek a felét hámozd meg vékonyan és gondosan, hogy minél kevesebb kerüljön hozzá a fehér részből. A héjakat tedd félre egy tálba, és kezdj el 1,2 liter vizet felforralni.
Ha felforrt a víz, öntsd rá a narancshéjakra, és fedd a tálat is. Jó egy napig semmi további dolgod nem lesz, hagyd állni.
Másnap az összes narancs héját jól facsard ki egy zárható edénykébe, és adj hozzá 1,3 kg cukrot vagy más ennek megfelelő mennyiségű és édesítő erejű édesítőszert. Önts rá 2,5 liter szénsavmentes ásványvizet vagy sima csapvizet, majd adj hozzá 1 tasak élesztőt és 1-1 teáskanál pektináz enzimet és élesztőtápanyagot (pl. Uvavital). Ez utóbbi hozzávaló segítségével zajlik le rendben az erjedés és hatására gyümölcsösebb, teltebb is lesz a borunk.
Keverd el jól az összetevőket, majd a lezárt edényt 5-6 napon keresztül tárold meleg helyen, hadd erjedjen.
Ezután szűrd át a folyadékot egy megfelelő térfogatú borosüvegbe – a legjobb erre a célra egy demizson lenne – és keress neki olyan fénytől védett helyet, ahol jó 3 hónapig állni hagyhatod, hogy a megfelelő érlelési folyamatok végbe mehessenek. Az üledékképződés természetes velejáró!
Ha letelt az érési idő a bort tovább édesítheted 3 dl vízből és 90 gramm cukorból álló sziruppal.
Végezetül kb. 6 üvegbe tudod majd palackozni a szép, sárgás színű narancsborodat, melyet az erjesztéstől számított 12 hónapon belül el kell fogyasztani!
Az így elkészült ital kipróbálásával nem kell várnod a következő év végéig, hiszen a frissítő, de enyhén kesernyés ízvilága jól illik kínai vagy thai ételekhez is.