Ki szokta berzselni a tojást húsvétra?
Ismered a berzselés szót? A tojás hagyományos festéséről van szó, és szerintem a technikával biztosan tisztában vagy, még ha a szót így nem is ismerted. De lássuk részletesen, hogy miről is van szó.
Régen, amikor a nagymamám még élt mindig volt a húsvéti tojások között berzselt tojás is, bár én akkoriban, gyerekfejjel sokkal jobban értékeltem a szép színes tojásokat: a kéket, a sárgát, a pirosat! A barna színűeket egy kicsit még csúnyának is véltem, ahogy felidézem az emlékeket. Mára azonban megtanultam értékelni ezt a gyönyörű, hagyományos technikát, és úgy gondolom, hogy a legszebb tojások csakis így készülhetnek!
A berzselés - Hogyan készítsünk természetes festett tojást?
Gyűjtsünk kisebb leveleket, törjünk le egy két fűszernövény ágacskát (pl. Rozmaring, citromfű, petrezselyem), kis virágokat is begyűjthetünk.
Ezután főzzük keményre a tojásokat.
Eközben fosszunk meg pár vöröshagymát a külső, barnás héjától. (A megpucolt hagymákból meg készülhet mondjuk pörkölt. :)) Főzzük meg a hagyma héját vízben. Minél több hagymahéj kerül a vízbe, annál sötétebb lesz a természetes festékünk.
A begyűjtött apró leveleket, virágokat helyezzük el a tojásokon, szépen simítsuk el őket, majd húzzuk nejlonharisnyába tojásokat levelestül, virágostul, kössük össze erősen. Vigyázzunk, hogy ne gyűrődjenek össze a zöldek, és a harisnya jó szorosan tartsa az egészet, hogy ne tudjon aláfolyni a hagymahéjas víz.
Ezután helyezzük el a tojásokat a természetes festékben, és hagyjuk hadd ázzanak. Pár perc elteltével már látszania kell a szép, barnás-vöröses színnek.
Vegyük ki, óvatosan fejtsük le a tojásokról a harisnyát és a levélkéket, szirmokat, majd szárítsuk meg őket.
Ezután opcionálisan át lehet törölni őket egy kis zsírral, hogy szép fényesek legyenek.
Az elkészült húsvéti tojásokat helyezzük el egy dekoratív tálba vagy kosárba.