2019.07.09. 15:53:22 8846 259

Kivehetem-e nyáron az összes szabadságom?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Végre beköszöntött a nyár. A naptár szerint legalábbis. Hiszen az időjárás inkább őszi hangulatot idéz. Akár óvodás, kisiskolás gyermek szülőjeként, akár csak egy hosszabb kiruccanás szervezőjeként, felvetődhet a kérdés, kivehető-e egyszerre az éves – még fennmaradt – szabadság. Következő munkajogi tanácsunkból kiderül.

Készülés nyaralásra - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Készülés nyaralásra

A Munka Törvénykönyve szerint, a szabadságot a munkavállaló előzetes meghallgatása után a munkáltató adja ki. A főnököt és a beosztottat is együttműködési kötelezettség terheli, így egyik fél sem dönthet önkényesen a szabadnapokat illetően.

A főszabály szerint a munkavállaló évente hét munkanap szabadsággal önállóan rendelkezik úgy, hogy azokat legfeljebb két részletben, kérésének megfelelően köteles kiadni a főnök. Ez a szabály nem vonatkozik azonban a munkaviszony első három hónapjára.

Ezen túlmenően pedig, hacsak a főnök és beosztottja másképpen nem állapodnak meg, a szabadságot úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló évenként egyszer, minimum tizennégy napra elmehessen pihenni. Ez a tizennégy egybefüggő nap nem munkanapot jelent. Abba beleszámítandó a heti pihenőnap, így általános munkarend szerint a hétvége is.

Arra a kérdésre, hogy kivehető-e nyáron, egyszerre az összes szabi, a válasz sajnos nem. Ahhoz munkáltatói engedélyre van szükség minden egyes esetben.

A szabadság kivételére vonatkozik az a szabály is, hogy a szándékot annak kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell. Akár a főnök adja ki, akár a munkavállaló kérelmezi. Hiszen főleg egy hosszabb távollétre a munkáltatónak is fel kell készülnie helyettes állításával. Illetve a többi alkalmazott szabadságát is figyelembe kell vennie, össze kell hangolnia, a megfelelő működés folyamatos fenntartása érdekében.

Forrás: D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...