2022.07.06. 09:15:00 7524 240

Kölcsönkérnéd? Ez a helyes módja!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Naivság lenne azt feltételeznünk, hogy az emberek döntő többsége szívesen ad kölcsön bármit is másoknak, ami egyáltalán nem olyan meglepő annak fényében, hogy a legtöbb kölcsönadott tárgy nem kerül vissza az eredeti tulajdonosához.

Kölcsönkönyvek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kölcsönkönyvek

Illik rögtön tisztáznunk, hogy kölcsönkérni valamit – legyen az akár „csak” egy golyóstoll vagy egy nagyobb összeg – bizony nagy felelősség! Sajnos ezt nagyon sokan félvállról veszik, eljátszva ezzel mindazok esélyeit, akik becsületesen állnak a témához. Továbbá nem csupán azt kell előtérben tartani, hogy a kölcsönkapott tárgy épségben visszakerüljön a gazdájához, hanem azt is, hogy ez reális időszakon belül történjen meg.
Az emberi kapcsolatok végét jelentheti az is, ha valaki ahelyett, hogy vásárolna magának a sokszor használt tárgyból, túlságosan sűrűn kéri kölcsön ugyanazt a dolgot. Így illik kölcsönkérni vagy kölcsönt kérni:

1. Legyél empatikus, ne csak elvárd azt!

Mielőtt megkérdeznénk a másikat arról, hogy hajlandó-e kölcsönadni nekünk valamit, érdemes felmérnünk, hogy az adott tétel mennyire fontos a tulajdonosa számára. Elképzelhető ugyanis, hogy azon kívül, ami nagyon a szívéhez nőtt, bármi mást szívesen adna. Mielőtt rásütnénk valakire az irigység bélyegét, mérlegeljük a helyzetet. Ne vegyük tehát félvállról ezt a témát abból kiindulva, hogy mi bárkinek bármit kölcsönadunk a végkifejlettől függetlenül, mert pl. nem ragaszkodunk annyira az ingóságainkhoz, hiszen hosszú ideje tartó barátságok is oszlottak már fel kevesebbért. Érdemes magunkat a másik helyébe képzelve vizionálni, milyen reakciót kaphatunk a kérdésünkre.

2. Kérj udvariasan!

Amikor megkérdezzük a kölcsönkérni vágyott tárgy tulajdonosától, hogy megkaphatnánk-e azt egy kis időre, közelítsük meg alázattal a helyzetet. Az a helyzet, amelyikben a másik fél azt érzi, hogy teljesen feljogosítva érezzük magunkat az adott dolog (ideiglenes) birtoklására, azt is eredményezheti, hogy a számára érdektelen tárgyhoz különösképpen kezdjen el ragaszkodni. Az udvarias kérés a bizalomépítés egyszerű módja, ami azt sugallja a „hitelezőnek”, hogy komolyan elköteleződtünk a kölcsönadott tárgy visszajuttatása iránt.

3. Ne vedd személyes sértésnek az elutasítást!

Lehet, hogy a tulajdonos még csak most szerezte meg azt a bizonyos dolgot, és még nem tudta kipróbálni, vagy lehet, hogy egy szeretett rokontól örökölte, és ezért különleges a számára. Ilyen esetekben készüljünk fel arra, hogy kérésünkre nemleges választ kapunk.

4. Vigyázz a kölcsönkapott dolgokra!

Bánjunk gondosabban a kölcsönvett használati tárgyakkal, mint a sajátunkkal: A minimum az, hogy ha valaki volt olyan kedves, hogy kölcsönadjon nekünk valamit, arra nagyon vigyázunk.

5. Mindent adj vissza időben!

Az átvételt követően állítsunk fel reális határidőt a tervezett használati idővel kapcsolatban, és tegyünk meg mindent, hogy ezt be tudjuk tartani. Amennyiben akadályoztatva vagyunk, értesítsük a csúszásról a tulajdonost, de az is teljesen rendben van, ha visszaadjuk a kölcsönkért tételt és egyúttal jelezzük a kölcsönadónak, hogy szeretnénk azt majd újból visszakérni.

Forrás: www.quickanddirtytips.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...