2018.07.18. 16:26:17 10845 346

Körte, körte … - a gyümölcs és a fa
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyerekként előszeretettel kergettük egymást a „Körte, körte, ökörte!” felkiáltással, és ennek legtöbb esetben az vetett véget, hogy nagyim egy nagy tál frissen sült akármivel vágott rendet a soraink között. És hogy ez most miért is jutott eszembe, az egy születésnapi kívánság teljesítése, nevezetesen körtés pitét óhajtottak ajándék gyanánt.

Körte - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Körte

Igaz, hogy nincsen még kifejezetten szezonja ennek a finom gyümölcsnek, viszont a szülinapi kívánság szent és sérthetetlen. Ennek kapcsán emlékezzünk is meg magáról a körtéről.

A gyümölcs

Több ezer éve ismert növényről van szó. Legalább harminc faja, alfaja létezik, igen sok ezek közül ehető gyümölcsű. Nagyjából Ázsiától Nyugat-Európáig és Észak-Afrikáig terjedő területen őshonos. Mérete változó lehet, közepes termetű fává nőve elérheti a 15 m magasságot is. Termése attól függően, hogy vadon nőtt vagy nemesített változattal akad dolgunk, lehet 2-4 cm, de akár 8-10 cm átmérőjű is. A formáját tekintve pedig, hát nos…körte.

A fa

Mérsékelten meleg közegben számíthatunk arra, hogy jól is érzi magát kertünkben a körte. Jelentősebb mennyiségű vizet, öntözést igényel, erre érdemes odafigyelni, ha ezzel a növénnyel tervezünk. Fontos továbbá – legalábbis ha hosszú távon gondolkodunk, és nem csak vegetáló fát szeretnénk – a talaj tulajdonságinak figyelembe vétele, ahova csemetét szeretnénk ültetni. A kifejezetten lúgos közeg nem szerencsés a fa szempontjából. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy okosan válasszunk helyet a növénynek, nyilvánvaló okokból ugyanis a helyigénye egyre nagyobb lesz.

Áldásos tulajdonságai

Rostdús gyümölcs, gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban. Alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegségben szenvedőknek, diétázóknak egyáltalán nem tiltólistás gyümölcs, sőt. Ha körtét eszünk, szervezetünkbe C-vitamint, K-vitamint, magnéziumot, vasat, kalciumot, káliumot juttatunk. Egyes források szerint, aki körtét fogyaszt napi szinten, az csökkenti a szívinfarktus illetve a cukorbetegség kialakulásának esélyét saját szervezetében. Tény, hogy valamivel szimpatikusabb dolog naponta egy körtét lenyelni, mint mindenféle szintetikus bogyót.

Az említett körtés pite

A fincsi pite receptjét pedig itt találod! Próbáld ki Te is, isteni finom, nem fogod megbánni!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Nekik elnézzük a „szúrós” kedvet – Ezért szeretjük a kaktuszokat

Ezek az egzotikus, alakgazdag és virágokkal is ékeskedő, szívós és könnyen alkalmazkodó növények nem csak a szenvedélyes virággyűjtők kedvenceiként tarthatók számon. A száraz levegőjű szobákba ugyancsak javasolt elhelyezni ezeket a hálás növényeket, melyek aztán élő díszekként is esztétikus látványt nyújtanak. Ismerkedjünk kicsit a kaktuszfélék különleges családjával.

Az öregedés: amitől a legtöbb ember fél, pedig nem kellene

Az öregedéstől való félelem ma már szinte minden korosztályban tetten érhető, és egyértelműen negatív hatást gyakorol az egészségre és jóllétre. Bár régidők óta sokan abban reménykednek, hogy egyszer mindenki számára könnyen hozzáférhetővé válik az örök fiatalság széruma, ezidáig még nem került sor erre. Néhányak szerint viszont nem érdemes emiatt aggodalmaskodnunk, hiszen egy véges térben nem bizonyos, hogy létezhet az örökéletűség ajándéka. Mit tehetünk hát?

Régi háztartási praktikák, melyek most is működnek

A gyakorlatias, tapasztalatra és bölcs meglátásokra alapozott, leleményes háztartási praktikáknak köszönhetően fejfájások egész sorozatától kímélhetjük meg magunkat. Ezekre mindannyiunknak szükségünk van, hiszen csak két kézzel felvértezett emberi lényekként létezünk e teendőkkel telezsúfolt világban. Jól jön néha nagyanyáink ötlettára ahhoz, hogy gördülékenyebbé, hatékonyabbá és termelékenyebbé formálhassuk a mindennapjainkat. Ezekből hoztunk most egy csokorra valót.