Körtét pitébe? - miért is ne?!
Ha neked is finom körtéket sikerül kifogni a piacon, akkor hajrá, süss belőle egy vanília krémes-körtés pitét! Hidd el, felemelő lesz egy kis változatosság a téli napokon.
Vaníliás körtés pite
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj (v. 15 dkg sertészsír)
- 7 dkg porcukor
- 1/2 cs sütőpor
- csipet só
- 1 db tojás (közepes)
- szükség esetén 1-2 ek hideg víz
A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat (v. sertészsírt), majd kezdjük el összemorzsolni. (Én mindig házi zsírral készítem a tésztát, mert azzal sokkal omlósabb.)
Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Amennyiben szükséges, adhatunk hozzá 1-2 ek hideg vizet.... egy könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk.
Ezután a tésztát nyújtsuk ki piteforma méretűre, majd helyezzük bele a formába, és tegyük hideg helyre ameddig a tölteléket előkészítjük. (ha nem teflonos formát használunk, akkor előtte zsírozzuk, és lisztezzük ki)
Töltelék hozzávalói:
- 3 db körte
- 1/2 citrom leve
- 10 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 2 db tojássárga (nagy)
- 2 dl habtejszín
- 1 kk őrölt fahéj
A körtéket pucoljuk meg, vágjuk félbe, vájjuk ki a magházat, majd forgassuk bele a citromlébe, hogy ne barnuljon meg.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, a tojássárgákat, majd keverjük simára.
Ezután keverjük hozzá a habtejszínt, és a vaníliás pudingport is.
A formában lévő tésztára helyezzük rá a felezett körtéket, majd öntsük rá a cukros-tojásos-tejszínes.... keveréket.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 50 perc alatt süssük készre.(Én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt emeljük ki a formából a pitét, szórjuk meg porcukorral, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Tipp: Mielőtt a tésztát a formába helyeznénk, tegyünk bele két csík sütőpapírt úgy, hogy túl lógjon a formán, mert ezek segítségével könnyen kitudjuk majd emelni a pitét a formából.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com/