Közeleg a húsvét: Tudd meg, hogy melyik süti meddig tartható el!
A „régivágású” háziasszony bizony minimum 8 féle süteménnyel várja a húsvétot, akár jön vendégsereg, akár nem. Az előrelátóak pedig előre elkészítik, amit csak lehet… De mit tart erről az élelmiszerbiztonság? Nagyon figyelj oda az eltarthatósági időkre!
Inkább süssünk kevesebb félét, és azokat minél közelebb az eseményhez! Ha az látjuk, hogy nem fogy el pár nap alatt a nagy mennyiségű sütemény, sajnos számolnunk kell azok kidobásával. (Kevesebbet is kell diétázni, ha nem faljuk fel „kényszerből” a maradék sütit ☺) Vagy a zserbóhoz hasonló sütiket idejében le is fagyaszthatjuk?
Mivel egyes alapanyagok jóval korábban romlanak, ezek alapján kell meghoznunk a szavatosságra vonatkozó döntéseinket:
Főzött krémes és sült gyümölcsös sütemények – pl. pudingos sütik és piték
3-4 napig hűtőben tarthatjuk el azokat a tortákat és sütiket, amelyekhez főzött vagy pudingos krémet használtunk fel. Ugyancsak ennyi ideig ajánlott tartogatni az olyan süteményeket is, amik készítése során a tésztával együtt megsül a gyümölcs vagy annak lekvárja. A dzsemmel készült sütik pedig letakarva 5-6 napig állnak el hűtött helyen.
Hőkezelés nélküli tejtermékkel készült sütemények – pl. pohárkrémek, zselatinos krémmel készült sütemények
A tej, a tejszín, a vaj/margarin, a túró, a krémsajt, a tejföl/kefir és a joghurt is mind-mind olyan alapanyag, amely különös figyelmet igényel a háziasszonytól. Az ezekkel készült süteményeket mindig tartsuk hűtve, így max. 2 napig fogyaszthatók maradnak! A tej alapú krémek sajnos nem fagyaszthatók. + Gyümölcsös adalékkal: A kompót és a friss gyümölcs hozzáadásával tovább csökken az eltarthatóság ideje! A lé megfolyása nem csupán esztétikailag rontja a látványt, ezért mindig csepegtessük le jól a befőttet és töröljük szárazra a friss gyümölcsöket. A legjobb, ha a díszítésre szánt gyümölcsöket csak a tálalás előtt helyezzük rá a krémre.
Nyers tojásos desszertek – pl. tiramisu, egyéb krémdesszertek
Sokan ódzkodnak az olyan receptektől, amibe hőkezelés nélkül kerül bele a tojás. Ha lehet ne is kísérletezzünk a boltival, ha van bizonyíthatóan friss (házi) tojásunk, akkor pedig ajánlott minél rövidebb időn belül elfogyasztani a desszertet. Sőt, biztos, ami biztos alapon tojás helyett néhány krém lazítható lehet hideg habtejszínnel is.
A váratlanul betoppanó vendégekre gondolva:
Adu ászunk a keksz! A méltán kedvenc linzertésztás vagy bármelyik más önmagában csak tésztából álló keksz légmentesen záródó dobozban eláll jó 2 hétig.
A desszertek és sütemények fogyaszthatóságát a melegebb napok még inkább lerövidítik! Amikor ez kétséges, inkább ne fogyasszuk el a finomságokat, mert betegség lehet belőle!
Forrás: www.sutnijo.hu