Krém tortákhoz, amit lazán elkészíthet bárki
Kezdő konyhatündérek figyelem! Te is azért nem álltál eddig neki a tortakészítésnek, mert túl nehéz feladatnak tűnt finom, kellemes állagú, főzött krémet készíteni, a vajas krémeket pedig utálod? Itt a ments várad!
A hétvégén dupla születésnap volt, és kivételesen nem rendeltünk tortát, hanem én készítettem. Nos, nem éppen a cukrásztudományomról vagyok híres, de belevágtam a dologba. A piskóta sütéssel nincsen gondom, eddig mindig sikerült, de a házi vajas (még inkább margarinos) krémektől kiráz a hideg, a főzött krémek pedig elég macerásnak tűnnek. Így hát kerestem alternatívát, amit a magam fajta kezdő is tökéletesen kivitelezhet. Rá is akadtam a fehér csokoládés mascarpone krémre, ami nem csak finom, hanem bátran variálható, színezhető, ízesíthető bárhogy.
Az alapkrém:
250 g mascarpone
20 g porcukor
200 g fehér csokoládé
2 dl habtejszín
A fehér csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, ügyelve rá, hogy ne kapjon le. A víz tényleg csak gyöngyözzön alatta. A porcukrot kikeverjük a mascarponéval.
A habtejszínt keményre felverjük egy robotgéppel. Mindenképpen 30% zsírtartalom feletti habtejszínt válassz, javasoljuk a cukrászhabot. Miután a csokoládé kissé visszahűlt, összekeverjük a mascarponéval, majd adagonként, óvatosan hozzákeverjük a tejszínt is. Ügyelve rá, hogy hogy ne törjük össze.
Az így kapott krémet porral vagy géllel vagy akár folyékony étel színezékkel is színezhetjük. Miután egy kicsit kihűtöttük a tortába és a torta borítására is kiváló. Egy nappal előbb készítsük el a tortát, mint ahogy fogyasztani szeretnénk, így a piskóta magába fogja szívni a felesleges nedvességet, és jól szeletelhető lesz.
Az eredeti receptben 100 g fehér csokoládé volt, de valahogy nem volt olyan átütő az íze, 200 grammal finomabb lett és az állaga is jobb lett a krémnek. Cserébe a cukor mennyiségét csökkentettem. Ez a mennyiség egy 6 tojásos piskótára elegendő. Külső bevonatnak és belső krémnek is ezt használtam.
A fehér csokoládét természetesen helyettesíthetjük másfajta csokival is, így nagyon finom csokikrémet fogunk kapni. Dúsíthatjuk gyümölcsökkel vagy gyümölcspürével, szezonnak megfelelően.
Citromlével, citromhéjjal még ízesebbé tehetjük.