2015.04.18. 10:02:17 13599 335

Kuszkusz: a változatosság jegyében!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az Észak –Afrikából származó specialitás, azaz a kuszkusz elkészítési módja igen változatos, akárcsak ízesítése. Hol sáfránnyal (Marokkó), hol csípős szósszal (Tunézia), hol paradicsommal (Algéria) bolondítják meg. Főételek, húsos, zöldséges étkek, desszertek is készíthetők belőle.

Kuszkusz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kuszkusz

Ha csupán annyi tartott volna vissza eddig a kuszkusz kipróbálástól, hogy nem vonzott annak hosszadalmas összeállítása (búzadarát gyúrnak össze liszttel kevés víz hozzáadásával, amíg a dara kétszeresére nem nő, mely után meglocsolják olajjal), mindenkit megnyugtatunk: a nagyobb áruházláncok polcain már megtalálható a kuszkusz. Így már csak néhány receptről kell gondoskodnunk.

Kuszkusz zöldségekkel

Ami kell hozzá:

  • csicseriborsó (1 konzerv)
  • 30 dkg paradicsom
  • 1 fej hagyma
  • 30 dkg csiperkegomba (az apróbb fajtából)
  • 1 marék mazsola
  • Olívaolaj
  • Petrezselyem aprítva
  • Grill fűszersó
  • 1 bögre kuszkusz
  • 2 bögre zöldséges alaplé (forró)

A felaprított zöldségeket (hagymával indul, majd gomba, paradicsom, borsó, mazsola, végül a petrezselyem) a fűszerkeverékkel megfűszerezem és az olajon megpárolom. A kuszkuszra ráöntöm a forró alaplevet, és megvárom, míg letakarva kétszeresére dagad. Ha kész, a kuszkuszra halmozom a zöldségeket és jó étvágyat!

Recept: mindmegette.hu

Kuszkusz hússal

Hozzávalók:

  • 15 dkg kuszkusz
  • 3 dl húsleves (lehet instant is)
  • 10 dkg maradék sült hús
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • Olívaolaj vagy vaj
  • 10 db olajbogyó (fekete)
  • Fél kígyóuborka
  • 4 evőkanál fehérborecet
  • Só és bors

Így készítsd:

Az apróra vágott lilahagymát tegyük 1 evőkanál olaj, az ecet és a fűszerek keverékébe és hagyjuk állni. A forró levest és egy teáskanál olajat öntsük rá a kuszkuszra és lefedve várjuk meg, míg a kuszkusz megdagad. Ha kész, villával lazítsuk fel. Az olajbogyókat és az uborkát negyedeljük, a húst kockázzuk fel majd keverjük össze az ecetes hagymával. A kuszkuszt is keverjük hozzá. Körülbelül az ízek 5 perc alatt összeérnek és már fogyasztható is.

Recept: tutitippek.hu

Kuszkusz desszertként

Amit szerezz be hozzá:

  • eper (6-8 szem) vagy bármilyen, kedvedre való gyümölcs
  • 2 dl víz (forró)
  • 2 dl kuszkusz
  • 1 evőkanál nyírfacukor (esetleg méz, vagy valamilyen édesítő)
  • Vaníliás cukor vagy 1 vanília rúd kikapart magja
  • 1 dl tejföl

A kuszkuszt a forró vízzel leforrázzuk, majd félrerakjuk kb. 5 percre. A gyümölcsöt apróra vágom és egy pohár aljára halmozom. Ha a kuszkusz megdagadt, hozzákeverjük a vaníliás, édesített tejfölhöz és rápakoljuk a pohárban lévő eperre.

Recept: tepszi.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Könnyű narancskrémleves, melegen vagy hidegen

Ha a narancsra gondolunk, akkor az első szó, ami eszünkbe juthat, az a C-vitamin. Azonban ez a pompás gyümölcs sokkal többet is kínál számunkra az immunrendszert erőteljesen támogató C-vitamin-tartalomnál. Tartalmaz olyan anyagokat is, melyek megelőzhetik vagy késleltethetik a krónikus betegségeket – ilyenek a kálium és a foszfor. Fogyasztásával megakadályozható a kiszáradás, elősegíti az emésztést, segít a méregtelenítésben, szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a hasi zsírt. Érdemes a sokak által kedvelt és bevett reggeli rituálévá formálódott narancsléfogyasztás mellé beékelni néhány új receptet is. Például egy finom narancskrémlevest.

3+1 visszautasíthatatlan és egyszerű szendvicskrém reggelire és/vagy uzsonnára

A reggeli gyors készülődés közepette, valamint munkából hazaérkezve ugyancsak jól eshetnek a pofonegyszerűen elkészíthető szendvicsek. Ezekhez a hétköznapi harapnivalókként és vendégváró falatokként ugyancsak helytálló mindenki-kedvence szendókhoz kínálunk most néhány otthon elkészíthető krémet.

Tudtad…? Ami a fagyi mögött van

Krémfagylalt, sorbet és sherbet, tejes fagylalt, jégkása és parfé. Csak néhány kiragadás a nyár legkedveltebb és megunhatatlan, évente újabb ízvilággal előrukkoló édességtípusa közül. Régebben a gyümölcsök levét sűrű cukorszörppel vagy tejjel, esetleg tejszínnel keverték, majd ezt az elegyet fagyasztották meg. Amennyiben bevásárlásaink során szemügyre vesszük a fagylaltfelhozatalt, nehéz elhinni, hogy ez a hűsítő csemege immár több ezer éves múlttal rendelkezik.