2021.06.17. 17:49:19 10318 275

Kutyák és az ő furcsa szokásaik... nem ok nélkül csinálják!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Minden gazdi be tud számolni a saját kutyája jellemző szokásairól, legyenek azok aranyosak vagy bosszantóak. Mert minden kutya egy külön egyéniség. Vannak viszont klasszikus viselkedésformák, szokások, amelyek szinte kivétel nélkül ugyanabból az okból adódnak minden példány esetében. Nézzük, mit miért csinál a kedvencünk?

Kutya szokások - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kutya szokások

A kutyák szokásai nem is olyan furcsák, ha jobban mögéjük tekintünk! Ugyan nem neked üzen, hanem általában valamiféle problémát kezel a kutyus, de mégis sok mindent leszűrhetsz egy-egy kutyarutinból a saját négylábú barátodról.

Pislogás, hunyorítás, ásítozás

A pislogás több dologból is adódhat. Lehet fizikai oka: csipát, koszt akarnak a szemükből eltávolítani – ilyenkor jellemzően gyakori a pislogás, hunyorgás. Szemgyulladás, vagy allergia előjele is lehet. Ugyanakkor a pislogás, hunyorgás általában a kellemes érzet, boldogság jele náluk és szívesen hívják így játékra a gazdit! Az ásítás már egy sokkal koncentráltabb helyzetet jelez: kutyánk koncentrál. Sokszor új dolgok tanítása közben, vagy amikor kisgyermek erőteljes ismerkedését tűrik, akkor találkozunk az ásítással. Ilyenkor nem unja magát, csupán nagyon összpontosít a feladatra. Persze az álmosságtól is ásíthat, ehhez általában nyújtózkodás jár, és jellemzően ébredést követően történik.

A kellemetlen dolgok elfogyasztása – kaki, hányás és fűevés

Először is, ne ijedj meg, nem fog megártani neki, ha a frissen visszaöklendezett hányását vagy épp a kakiját ismét elfogyasztja a kutyus. Mindkettő igen gusztustalan, de természetes folyamat. Az első a kölyökkorból eredhet, hiszen mikor az anyakutyának nincs elegendő teje a kicsinyei táplálásához, visszaöklendezett falatokkal kínálja őket. Azonban fizikai oka is lehet: túlette magát, kiadta magából és ismét üres a pocak. A kaki evés jellemzően ásványianyag hiányra utal, így próbálja állatunk ösztönösen pótolni a hiányzó elemeket. Ezt egyébként nem csak a kutyusok, de például a nyuszik is végzik. Kutyáknál lehet unalom vagy eltanult rossz szokás is, de mindenképp ellenőrizzük a megfelelő tápanyagbevitelt, mielőtt ezekre gondolnánk, főként, ha eseti, vagy új szokásról van szó. A „legelés” szintén általános és nem jelent gondot, ha nem vegyszerrel kezelt területen vagyunk. Kis mennyiségben tápanyagbevitel, sok fű fogyasztásakor azonban nézessük meg az orvossal a kutyát, mert bélparazita vagy más emésztőrendszeri problémát is próbálhat javítani így az állat.

Popsi szaglászás, földön húzás és farokkergetés

Kezdjük mindjárt a legfontosabbal: ha a kutyánk a földre nyomva hátsó felét, két lábbal húzza magát a talajon, akkor nem szánkózni tanul és nem minket kíván szórakoztatni, hanem gondja van hátul. Akkor csinálják ezt, ha a hátsó felük valamitől irritált, gyulladt a bűzmirigy, fertőzés, allergia vagy féreg okoz gondot nekik. Ilyen esetben haladéktalanul irány az állatorvoshoz! Ezzel szemben a popószaglászás egyáltalán nem „fúj, nem szabad” jelenség, rendkívüli szaglásukkal így szűrnek le információt a másik félről. Nemét, ivarzási állapotát, de még a természetét, ismerkedési hajlandóságát is le tudják szűrni ezekből az információkból. Ha a másik fél nem agresszív vagy túl riadt, hagyjuk ismerkedni őket! Azzal is találkozhatunk, hogy egy alapos szaglászás után kutyánk „pozícióba áll” a másik kutyus számára a „viszont ismerkedéshez”. A farokkergetés csak akkor gond, ha kényszeres, egyébként egyszerűen unatkozik a kutyusod, foglald le, adj neki feladatot, tanuljatok valamit. Ideggyenge állatoknál már viselkedésprobléma lehet, ekkor viszont nem csak néhány másodpercig tart és jóval agresszívabb is a folyamat. Egy jó oktató segítheti a problémakezelést.

Az a bizonyos büdös hempergőzés

Sár, állattetem, iszap, bármilyen ürülék vagy más büdös dolog – a belehempergőzés szinte mindig a kutyák álma és a gazdi valóra vált rémálma. Bár hasznát már elveszítette, ösztönös oka van (nem, nem a gazdival kicseszés). A kutya erős szagú dolgokba vagy például frissen vágott fűbe előszeretettel hempereg, hiszen így egy fedőszagot szerez magának, amivel félrevezetheti a többi, zsákmány- vagy épp ragadozó állatot. Házikedvencekről lévén szó, ennek gyakorlati haszna már nincs, ám az ösztön még éber!

Forrás: DIVANY

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...