Lábosok, edények, serpenyők? - Takarékos vásárlói kisokos
Amikor az edényekről van szó, sokan felszisszennek és rögtön a rogyásig tömött konyhaszekrényük jut eszükbe. Felteszem ilyenkor a kérdést: mindegyik edényedet használod? Komolyan szükséged van 4-5 serpenyőre meg nagy lábosra?
Ha egy kicsit leépítenéd az edények számát, itt a megoldás. Ha újakat vásárolnál a régiek helyett, de nem szeretnéd felesleges dolgokkal teletömni a szekrényed, szintén olvasd el tippjeinket. Ha kezdő háziasszony vagy, és tényleg megelégednél az alapfelszereltséggel a konyhában, akkor mindenképpen olvass tovább!
Hogyan vásároljunk edényeket?
Először is leszögeznénk, hogy négynél több főt számláló háztartásoknak valószínűleg több serpenyőre, lábosra és edényre van szüksége, de egy normál háztartásból 3 típus biztosan nem hiányozhat. Ezek pedig a következők:
- egy nagy lábos, amiben tésztát, levest, főzeléket, burgonyát főzhetsz és nagyobb mennyiségű vizet forralhatsz;
- egy vagy két darab közepes lábos, amiben rizst és virslit főzhet, valamint elkészítheted a különböző szószokat, kisebb mennyiségű leveseket, főzelékeket, pörkölteket, zöldségeket;
- egy serpenyő, amiben mindenféle húst és tojást süthetsz.
Ennyi. (Az, hogy az én személyes háztartásomból a palacsintasütő és a wok sem hiányozhat az edénykészletből, az már az én extra igényem. Bizonyára neked is lesz ilyesmi. :))
Máris egy csomó pénzt megspóroltál, ha csak ezekre a lényeges darabokra koncentrálsz. Ne érezd úgy, hogy meg kell venned egy egész készletet, mert nem kell. Teljesen elégséges, ha kiválasztod a számodra létfontosságú darabokat és azokat vásárolod meg. A szettekkel úgy is vigyázni kell, mivel a legtöbb esetben a 10 részesként aposztrofált készlet, csak 5 darab edényt és 5 darab fedőt tartalmaz. Ha így számolsz utána az árának, akkor már lehet, hogy nem is éri annyira meg.
Az anyag
A lábosok kiválasztásánál fontos, hogy milyen anyagból készülnek. A teflon és a kerámia nem feltétlenül a legjobb választás, mert sajnos nem túl tartósak. Egy idő után a teflon szépen el kezd lekopni és az ételbe kerül, a kerámia pedig elveszíti a tapadásgátlását. Legalábbis az én kerámia edényeimmel ezt történt...
A márvány és gránit nagyon drága, hacsaknem profi szakács vagy, nem érdemes befektetned. Az öntött vas edények rettenetesen nehezek és otthon annyira úgy sem használnád ki az előnyeit.
A zománcozott lábosok általában leszívják az ételt, így az könnyebben megég, nagyon jó minőségűt kell belőle vásárolni, lehetőleg többrétegű, vastagabb aljjal. Az alumínium edények könnyen megsérülnek.
A rozsdamentes acél edények kellőképpen időtállóak és praktikusak, így ez a fajta kiváló választás az alapedényekhez. Takarékos, tartós, megbízható és praktikus, ráadásul elég nagy a választék.
A fül
A lábos illetve serpenyő fülének az anyaga is fontos kérdés. A műanyag fülek, igaz, nem melegszenek fel, de könnyen letörhetnek és a sütőbe sem teheted be ezeket az edényeket. A fa fülek bár egy kicsit tartósabbak, de ezek sem kerülhetnek a sütőbe és ráadásul a mosogatógépbe sem. A fémfülű edényekkel ilyen problémád nem lesz, ám minden alkalommal használj edényfogót, ha megérinted, hiszen könnyen felmelegszik. Mindenki válasszon igényei szerint.
Hogyan legyen valóban tartós az edény?
Minden esetben kövesd a gyártó utasításait az edény használatával és tisztításával kapcsolatban. Ezen kívül a következő alapvető tanácsokat is megfogadhatod:
- Soha ne nyúlj bele éles, fém eszközökkel a lábosba, serpenyőbe. Használj fakanalat illetve spatulát.
- Tisztításnál ne használj dörzsi szivacsot, inkább áztasd!
- Ne hagyd az edényt üresen a lángon.
- Csak sérülésmentes edényt használj főzésre és tárolásra.
- Odakozmált az étel? Így mentsd meg az edényt!
Forrás: dailyfinance.com cikke alapján írta: kábé