Legyen ez a mesterműved: Citromos tortácska tej- és gluténmentesen
A helyes életmód egészségmegőrző szerepe mellett egyre több embernek az ételintoleranciát is számításba kell vennie. A tej- és gluténmentes ételek azonban bárki számára fogyaszthatók, így biztosan nem lövünk mellé, ha „vegyes társaságot” szeretnénk elkápráztatni süteményünkkel!
A különböző textúrákat felvonultató, réteges és elképesztően finom citromos tortácska a megszólalásig hasonlít az eredetileg megalkotott süteményhez. Az édesszájúaknak sem kell félnie ezektől a falatnyi tortáktól: a fanyarkás citromos ízt a süti tetején helyet foglaló hab édessége tökéletesen kiegészíti. Irány a biobolt!
A glutén- és tejmentes citromos tortácska hozzávalói
A tésztához:
1 csésze kókuszliszt
fél csésze kókuszolaj
4 ek. méz
1 tk. (gluténmentes) vaníliakivonat
A töltelékhez:
900 gr tejmentes sajtkrém (vagy ehhez hasonló más, semleges ízű, de krémes készítmény)
1/3 csésze tejmentes „tejföl”
¾ cs. méz
3 db tojás
3 ek. friss citromlé
A habhoz:
7 db tojás fehérjéje
1 tk. (gluténmentes) vaníliakivonat
1 cs. méz
1 csipet borkő (opcionális)
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, és béleljünk ki egy piteformát. a tészta nedves hozzávalóit, azaz az olajat, a vaníliát és a mézet keverjük el egymással először, majd adagoljuk apránként a kókuszlisztet is hozzá. Az elkészült tésztát egyenletesen terítsük el a formában.
A tejmentes krémet és tejfölt verjük fel egy keverőtálban, és kevertessük el velük a mézet is. A tojásokat egyesével kell hozzáadni a krémhez. Végül a citrom levét is hozzáadhatjuk, és megtölthetjük a tésztát a citromos krémmel. Egy órányi sütés után tegyük félre a félkész tortát, és hagyjuk teljesen kihűlni. (Ha másnap frissebben szeretnénk felszolgálni, nyugodtan fedjük le és tegyük be a hűtőbe!)
Miután a torta kihűlt, ismét melegítsük fel a sütőt az előbbi 160 fokra. Közben verjük fel a tojáshabhoz szükséges tojásfehérjéket, mielőtt kellően kemény lenne, a borkő is mehet bele. Amikor kemény habot kaptunk, óvatosan keverjük el benne a mézet, hogy szépen kicukrosodjon. Végezetül a vaníliakivonatot is hozzákeverhetjük. A hideg tortánk tetejére halmozott habot kb. 10 percig kell sütnünk, majd a kihűlt tortát minimum egy órányi hűtőben tartás után ajánlott tárolni. Erre azért van szükség, hogy a citromos krém tökéletes állagú legyen.
Jó étvágyat mindenkinek!
Forrás: www.womandailymagazine.com