2022.04.08. 15:22:42 6350 208

Legyünk tudatos vásárlók!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Na de hogyan? A tudatos vásárlás sok mindent jelenthet. Jelenthet egyrész környezettudatos életszemléletet, amikor is már a boltban arra törekszünk, hogy minél kevesebb hulladékot vigyünk haza és dobjunk a szemétbe. De jelentheti azt is, hogy alaposan megfontoljuk hol és hogyan vásárolunk és figyelünk olyan apró jelekre, amelyek később jelentős fejfájást okozhatnak nekünk. Jelen cikkünkben három olyan élethelyzetet mutatunk be, amikor érdemes arra odafigyelnünk, hogy tudatos vásárlóként járunk el.

Internetes vásárlás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Internetes vásárlás

Internetes rendelések

Az informatika térhódításával, valamint a koronavírus járvánnyal együtt jár az is, hogy a különböző weboldalakon leadott rendeléseink száma meghaladja minden korábbi elképzelésünket. Ma már gyakorlatilag nincs olyan termék vagy szoláltatás, amit ne lehetne az interneten megrendelni. Legyen szó a heti nagybevásárlásról, egy új tévé vagy laptop beszerzéséről, ruhatárunk lecseréléséről vagy éppen a kerti palánták beszerzéséről. De interneten tudunk foglalni időpontot orvosunkhoz, kozmetikusunkhoz, vagy éppen masszőrünkhöz is. De a termékeken és a szolgáltatásokon kívül az interneten találhatunk barátokat, vagy akár párt is magunknak.

Nem nehéz belátni, hogy az internet számos előnye „kellemes táptalajt” nyújt a csalók számára is. A leginkább elterjedt internetes átverések egyike, hogy valamit megvásárolunk a neten, kifizetjük annak vételárát, majd pedig a termék sose érkezik meg. De ezen túlmenően számtalan más csalásról hallottunk már ismeretségi, családi körünkben.

Mit is tudunk tenni, hogy ezen a téren is tudatosabbak legyünk? Különböző termékek megvásárlásakor mindig érdemes egy percet szentelni arra, hogy megnézzük, valójában kitől is vásárolunk. Magánszemélyektől történő vásárlás esetén ez valójában szinte lehetetlen feladat. Cégektől történő vásárlás esetén azonban mindig jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy magyar vagy külföldi cégtől vásárolunk. Ne feledjük, hogy a 14 napon belüli, indoklás nélküli elállás lehetősége hazai szabályokon alapul, így például egy távolkeleti cég esetében a honlapon közzétett visszaküldési, visszatérítési feltételek lesznek irányadóak. Ezen túlmenően az sem mellékes, hogy esetleges garanciális, jótállási igényünket hol, melyik országban tudjuk érvényesíteni. Előre utalásnál pedig különösen legyünk résen, hiszen például egy Kínában székhellyel rendelkező céggel szemben Kínában tudunk igényt érvényesíteni.

Különösen érdemes figyelni akkor, hogyha az eladó valamilyen gyors, pénzküldési szolgáltatón keresztül kér előleget vagy foglalót. Ma már számtalan olyan „kamuweboldal” létezik, amivel a legéberebb vásárló figyelmét is kijátszhatják a csalók. Éppen ezért – amennyiben lehetőségünk van – mindig érdemes ezeket a megoldásokat kerülni. Nagyobb összeget pedig véltlenül se adjunk fel számunkra ismeretlen személyeknek!

Az internetes rendelések veszélyeit sorolni gyakorlatilag bármeddig lehetne. A legbiztonságosabb megoldásnak ezen a téren az tekinthető, hogyha csak megbízható eladótól vásárolunk, olyantól, akiről megbízható információkat tudunk beszerezni. Lehetőség szerint kerüljük az előre utalást és ismeretlen személyeknek soha nem küldjünk pénzt, bármit ígérnek is!

A banki adataink védelméről itt írtunk részletesebben.

Gépjármű vásárlás – tudatos vásárlók

Gépjárművet nem gyakran vásárolnak az emberek, illetve a családi kasszát általában jelentősen megterhelő kiadásról van szó. Különösen fájó éppen ezért, hogyha a vásárlást követően a gépjármű nem örömet és boldogságot, hanem bosszankodást és további kiadásokat hoz a családi életbe.

Talán azt mondani sem kell, hogy gépjárművet külföldről, megtekintés nélkül megvásárolni több, mint nem ajánlott. Az interneten megvásárolt, külföldi gépjárművek nagy része ugyanis vagy soha nem is volt az eladó tulajdona, vagy soha nem is fog az országba beérkezni. Erre pedig az átvert vevők csak akkor jönnek rá, miután a gépjármű vételárának jelentős részét vagy egészét átutalták egy teljes ismeretlen eladó számlájára.

Abban az esetben is résen kell lennünk, hogyha a gépjárművet magyar kereskedéstől vásároljuk. Sajnos a kereskedők még ma is élnek azzal az eszközzel, hogy a gépjárművet a magánszemély eladó nevére kitöltött, „biankó” adásvételi szerződéssel adják el. Egy így megvásárolt gépjármű esetén a dokumentumok azt támasztják alá, hogy mi az autót egy magánszemélytől vettük, bármilyen probléma esetén rendkívül nehézkes a jogvitába a kereskedőt bevonni. A magánszemélyek közötti vásárlások esetén pedig nem érvényesülnek azok a fogyasztóvédelmi szabályok, amik védelmünket hivatottak biztosítani.

Használt gépjármű vásárlásakor tehát alaposan tanulmányozzuk át az elénk rakott szerződést. Amennyiben kereskedőtől vásárolunk és eladóként nem a kereskedés került feltüntetésre, úgy jusson eszünkbe, hogy az adásvételi szerződés aláírásával olyan kockázatot vállalunk, amit tudatos fogyasztóként nem kéne.

A fentieken túlmenően pedig érdemes a gépjármű adatait a Jármű Szolgáltatási Platformon is lekérdezni annak érdekében, hogy a gépjármű életútjával tisztában legyünk.

Az első hónap ingyenes!

A fenti akcióval sokszor találkozhatunk különböző internetes szolgáltatások megrendelésekor. Legyen szó akár társkereső weboldalról, akár egy telefonon játszható játékról, sok szolgáltató dönt úgy, hogy ügyfélkörének bővítése érdekében az első héten/hónapban/negyedéveben eltekint a szolgáltatás díjától. A hidegzuhany csak akkor érhet minket, hogyha a szolgáltatás nem hozza az elvárt minőséget, ám elfeledkezünk arról, hogy a szolgáltatást időben le is kell mondani ahhoz, hogy a későbbiekben se vonják le az aktuális díjat. Ebben az esetben bankkártyánkat továbbra is fogják terhelni a költségek, akkor is, hogyha mi magunk nem is használjuk az adott szolgáltatást.

Fontos kiemelni, hogy főként a telefonos applikációk esetében igaz, hogy az alkalmazás törlése nem egyenlő a szolgáltatás lemondásával. Mindig érdemes alaposan átolvasni az adott alkalmazás, szolgáltatás általános szerződési feltételeit és annak részleteit, hogy miként tudunk megszabadulni a havidíjtól, ha nem kívánjuk használni a szolgáltatást. Különösen legyünk résen igazán kecsegtető akciók és ingyenes próbaidőszak esetén! Tartsuk fejben, hogy pontosan mikor, hova regisztráltunk, ha pedig egy alkalmazás vagy szolgáltatás nem nyerte el a tetszésünk, akkor járjunk utána, hogy elegendő-e az applikáció törlésem, vagy további lépéseket is kell tennünk.

Szerző: Dr.Bálint Boglárka Forrás: das.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...