Lengyel ízek őszre – Pirog recept hússal, túróval vagy sajttal
Hideg időben a pocakunk is testesebb ételekre vágyik, nem elég már az ősz beköszöntével a sok gyümölcs és zöldség. Úgyhogy őszre nyugodtan csapjuk fel a lengyel konyha remekeit, ahol laktató és isteni falatokat találunk. Például a pirogot, többféle változatban.
A pirog, azaz pierogi Észak-Kelet Európa több országában is nemzeti ételnek számít és térségenként, ahogy a hazai jellegzetességek is, kicsikét eltérnek. Az alap azonban egységes, a pirog egy töltött tészta megfőzve, majd kicsikét zsiradékon megpirítva. Jöjjenek a jobbnál jobb receptek!
Pirog receptek
Amire a tésztához mindegyik verziónál szükség lesz:
- 40 dkg liszt
- 3 dkg vaj
- 1,5 dl víz
- 1 tojás
Morzsoljuk össze a lisztet a vajjal, majd adjuk hozzá a tojást és a sót is. Ezt követően pedig lassanként adagoljuk és dolgozzuk hozzá a forró vizet is. A víz mennyisége változhat, a tökéletes állagot akkor értük el, ha a tálhoz már nem ragad a tésztánk, de még jól gyúrható. Ezt követően alkossunk belőle gömböt és hagyjuk hűvös helyen egy fél órát pihenni, amíg a tölteléket elkészítjük.
Túrós töltelékhez:
- ½ kg tehéntúró
- ½ kg főtt burgonya
- 20 dkg szalonna
- 1 közepes vöröshagyma
- só, bors
Vágjuk apróra és pirítsuk meg a hagymát és a szalonnát együtt, majd törjük össze a túrót és a burgonyát és az egészet keverjük össze. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, de egy hangyányit erősebben bánjunk a fűszerekkel, mint amilyenre a végeredményt szeretnénk.
Sajtos töltelékhez:
- 75 dkg krumpli
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olaj
- 10 dkg natúr krémsajt
- só, bors
Mindkétféle hagymát aranybarnára pirítjuk az olajon, majd hozzáadjuk az összetört főtt burgonyát. Ezt követően hozzákeverjük a fűszereket és a krémsajtot, és már mehet is a tésztába.
Húsos töltelékhez:
- 1/2 kg sertés vagy marha darált hús
- 1 vöröshagyma
- só, bors, petrezselyem
- 1 répa, 1 zellerszár ½ fehérrépa megfőzve
Pirítsuk meg az olajon a hagymát, majd adjuk hozzá a darált húst is és fűszerezzük, főzzük készre és adjuk hozzá az összetört főtt zöldségeket, kicsit még együtt is pirítsuk. Amikor kihűlt, töltésre kész.
Káposztás töltelékhez:
- 20 dkg savanyú káposzta
- ½ fej vöröshagyma
- 1 dl fehérbor
- só, bors, babérlevél
Öblítsd át a káposztát, hogy ne legyen bántóan savanyú, majd párold meg hagymával egy kis olajon. Következő lépésként öntsd le a borral és párologtasd el belőle kis lángon az alkoholt. Fűszerez és ha igényli adj hozzá egy kis vizet, majd bő negyedóra alatt párold puhára. Hagyd hűlni töltés előtt.
Édes, meggyes töltelékhez:
- ½ meggybefőtt
- 2 kávéskanál cukorral elkevert mák
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
Szűrd le a meggyet, nyomkodd is ki, hogy ne legyen nagyon leves, ne áztassa el a tésztát. Keverd össze a gyümölcsöt a morzsával és a mákkal és már púpozhatod is a tészta körökre.
Hogyha a töltelék elkészült, vegyük elő újból a tésztát, nyújtsuk 2-3 mm vastagra és nagyobb pogácsaszaggatóval szabjunk köröket belőle. A barátfüle készítéshez hasonlóan halmozzuk rá a tölteléket, nagyjából egy teáskanálnyit, majd kagyló alakban zárjuk le a tésztát. Nyomkodjuk össze a széleket. Tegyük sós forró vízbe és főzzük addig, míg a víz tetejére emelkedik, majd csepegtessük le. Ezt követően kevés zsíron pirítsuk meg mindkét felét. Ízlés szerint tejföllel tálaljuk!
Jó étvágyat!