2024.02.02. 15:35:46 6382 268

Lenyűgöző érdekességek a csokoládéról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A csokoládé már több mint négyezer éve édesíti a hétköznapokat, feledtet bánatot, kényezteti az ízlelőbimbókat és csal mosolyt az arcokra. Évei számánál csak a felhasználási módja több, hiszen: fogyaszthatjuk magában, használhatjuk sütemények ínycsiklandó töltelékeként, készíthetünk belőle tahinit, fagylaltot, tejturmixot, tiffint – azaz angolos sportszeletet –, ellenállhatatlan profiterolt, habkönnyű mousse-t, és még sorolhatnánk (ám félő, hogy nem lenne elegendő hely minderre).

Csokoládé tenger - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csokoládé tenger

Ezt a kedvédesítő finomságot a maják az istenek italaként emlegették- mivel kezdetben csak italként fogyasztották –, és néhány évszázaddal később a kakaóbabot már fizetőeszközként használták. Ez a mezoamerikai őskultúrából eredeztetett csemege villámgyorsan meghódította az egész világot. Svájcban különös tiszteletnek örvend mind mai napig, ahol világszinten legmagasabb az egy főre jutó csokoládéfogyasztás. Sokan nem csak az ízvilág miatt rajonganak a csokoládéért, hanem az illata miatt is, mely néhány meglátás szerint segít az ellazulásban, és stressz csökkentő hatással is bír.

Mint ahogy oly sok, a napjaink szerves részévé nőtt ételre és tárgyra jellemző (a burgonyasziromtól a fagylalttölcséren át a Coca-Coláig): úgy a csokis süteményt is a „véletlennek” köszönhetjük.

Az étcsokoládé listányi egészségügyi előnyéről már tudományos kimutatások is születtek. A tanulmányok szerint ugyanis a magas kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztásnak akár szívvédő hatása is lehet (természetesen csak a csínján, a mértékkel fogyasztásra vonatkozik ez). Az étcsokoládéról továbbá az is kiderült, hogy olyan stimulánsokat is tartalmaz, mint a jól ismert koffein, valamint a teobromin. Azonban, ha sokáig ébren szeretnénk maradni, akkor nem érünk el sok sikert a csokival, mivel a koffeinmennyisége rendkívül alacsony – legalábbis a kávééhoz viszonyítva. Vannak, akik köhögés elleni szirup helyett a csoki erejét vetik be – talán ezzel is összefüggésben lehet az, hogy Írországban régebben gyógyszerként árusították a csokoládés tejet. Talán a legkülönlegesebb kísérletek egyikének a mikrohullámú sütőbe helyezett csokoládéval mért fénysebesség bizonyul.

A történelem nagyjai közül nem sokan mondhatták el magukról, hogy bonbon helyett bombával tervezték „meglepni” őket. Winston Churchill brit miniszterelnököt viszont éppen egy csokoládéba rejtett robbanóanyaggal akarták eltávolítani a második világháború német titkos ügynökei – az akció végül balul sült el, és a miniszterelnök ép bőrrel megúszta ezt a rendkívül szokatlan merényletet.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...