Linzer gluténmentesen - recept ételallergiásoknak!
Ma már a gluténallergiásoknak sem kell lemondaniuk a finom süteményekről. Például a klasszikus lekváros linzer is lekészíthető gluténmentesen.
Gluténmentes linzer
Hozzávalók:
- 25 dkg rizsliszt
- 5 dkg xilit
- 12 dkg Vénusz margarin
- 1 db tojás (nagy)
- 1 tk sütőpor
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tk vaníliaaroma
- 1-2 ek hideg tej
- csipet só
- lekvár
A rizslisztet keverjük össze a sóval, a sütőporral, a szódabikarbónával, és a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a margarint, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a xilitet, adjuk hozzá a vaníliaaromát és az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Gyúrás közben, ha szükséges adjunk hozzá egy-két evőkanál hideg tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (Én egy evőkanál tejet adtam hozzá.)
Ezután csomagoljuk be a tésztát folpack fóliába, majd tegyük be a hűtőbe 30 percre.
A lehűlt tésztát vegyük ki a hűtőből, majd rizsliszttel megszórt szilikonlapon (v. sütőpapíron) nyújtsuk ki kb. fél centi vastagra, és szúrjuk ki a formával. (A leeső tésztát gyúrjuk össze, majd szintén nyújtsuk ki, és szúrjuk ki a formával)
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a kiszúrt tésztát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük szép világos színűre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk teljesen kihűlni a linzert, mielőtt cukormentes lekvárral összeragasztanánk.
Tipp: Az omlós linzert csakis közvetlenül tálalás előtt ragasszuk össze a lekvárral, mert különben felpuhul a tészta, és elveszti az omlósságát.
Tálalás előtt a lekvárral összeragasztott linzert, ízlés szerint szórjuk meg őrölt xilittel, majd úgy kínáljuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu