2023.08.10. 08:31:00 6347 237

Lőrincek és dinnyék: Tények és népszokások
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Lőrinc napja, azaz augusztus 10. Magyarországon hagyományosan az őszre készülődés kezdetét jelöli, így nem csoda, hogy számos néphagyomány, hiedelem és szokás kapcsolódik ehhez a naphoz. Azonban a dinnyét még ne hagyjuk ott a gyümölcsös és zöldséges standokon, mert ez a Lőrinc még nem pisil bele!

Férfi a dinnyeföldön - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Férfi a dinnyeföldön

A Lőrinc egy magyar férfinév, amely egy római családnévből vált népszerű keresztnévvé. A "Laurusiában élő" jelentésű vezetéknév arra utalt, hogy a térségben babérfák teremtek nagy mennyiségben. Hazánkban ennek ellenére nem a babérlevélhez társítjuk ezt a nevet.
A Lőrinc névnap és a dinnyék minőségének/ízének kapcsolata azonban nem tévhit, csak éppenséggel a szeptember 5-én ünnepelt névnapot kell figyelembe venni, ha nem szeretnénk íztelen görögdinnyébe harapni. Azonban az ország egyes területein máig úgy vélik, hogy már az augusztusi Lőrinc nap után jobb vigyázni ezzel a gyümölccsel, mert már hamarabb tönkre fog menni.

Augusztusi kontra szeptemberi Lőrinc

Míg augusztus 10-e időjósló nap a nép megfigyelések szerint, addig szeptember 5-e már inkább az őszi teendők elvégzésére hívja fel a figyelmet. Ha Lőrinc napján augusztusban esik az eső, akkor az ősz csapadékos lesz, ha pedig derült az égbolt, akkor szárazabb időjárás várható az ősszel is. Ehhez kapcsolódóan termésjóslás is történt: „Lőrinc napja, ha szép, sok a gyümölcs és ép."
Habár a szeptemberi Lőrinc nap csalta ki a gombaszedőket az erdőkbe és mezőkbe, valamint fontos jelzőpont, volt a zöldségek és gyümölcsök betakarítására, az állatok téli élelmezésének előkészítését inkább már az augusztusi névnaphoz kötötték.

Görög, ami gurul

A görögdinnyékkel kapcsolatban érdekesség, hogy nevét nem a görög nemzetiségről kapta, hanem kerek formájáról. A görögdinnyét ne szabad a teljes érése előtt betakarítani, addig a nyár másik kedvelt gyümölcse a sárgadinnye utóérő.

A dinnye sok kultúrában és hagyományban megjelenik, mégis számos egészségügyi előnye miatt kell figyelmet fordítanunk rá, és a fogyasztására. A dinnyék különböző fajtái (mézdinnye, magnélküli stb.) különféle ízűek és textúrájúak lehetnek, így könnyű megtalálni az ízlésünknek megfelelőt.

Forrás: hobbikert.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...