Lőrincek és dinnyék: Tények és népszokások
Lőrinc napja, azaz augusztus 10. Magyarországon hagyományosan az őszre készülődés kezdetét jelöli, így nem csoda, hogy számos néphagyomány, hiedelem és szokás kapcsolódik ehhez a naphoz. Azonban a dinnyét még ne hagyjuk ott a gyümölcsös és zöldséges standokon, mert ez a Lőrinc még nem pisil bele!
A Lőrinc egy magyar férfinév, amely egy római családnévből vált népszerű keresztnévvé. A "Laurusiában élő" jelentésű vezetéknév arra utalt, hogy a térségben babérfák teremtek nagy mennyiségben. Hazánkban ennek ellenére nem a babérlevélhez társítjuk ezt a nevet.
A Lőrinc névnap és a dinnyék minőségének/ízének kapcsolata azonban nem tévhit, csak éppenséggel a szeptember 5-én ünnepelt névnapot kell figyelembe venni, ha nem szeretnénk íztelen görögdinnyébe harapni. Azonban az ország egyes területein máig úgy vélik, hogy már az augusztusi Lőrinc nap után jobb vigyázni ezzel a gyümölccsel, mert már hamarabb tönkre fog menni.
Augusztusi kontra szeptemberi Lőrinc
Míg augusztus 10-e időjósló nap a nép megfigyelések szerint, addig szeptember 5-e már inkább az őszi teendők elvégzésére hívja fel a figyelmet.
Ha Lőrinc napján augusztusban esik az eső, akkor az ősz csapadékos lesz, ha pedig derült az égbolt, akkor szárazabb időjárás várható az ősszel is. Ehhez kapcsolódóan termésjóslás is történt: „Lőrinc napja, ha szép, sok a gyümölcs és ép."
Habár a szeptemberi Lőrinc nap csalta ki a gombaszedőket az erdőkbe és mezőkbe, valamint fontos jelzőpont, volt a zöldségek és gyümölcsök betakarítására, az állatok téli élelmezésének előkészítését inkább már az augusztusi névnaphoz kötötték.
Görög, ami gurul
A görögdinnyékkel kapcsolatban érdekesség, hogy nevét nem a görög nemzetiségről kapta, hanem kerek formájáról. A görögdinnyét ne szabad a teljes érése előtt betakarítani, addig a nyár másik kedvelt gyümölcse a sárgadinnye utóérő.
A dinnye sok kultúrában és hagyományban megjelenik, mégis számos egészségügyi előnye miatt kell figyelmet fordítanunk rá, és a fogyasztására. A dinnyék különböző fajtái (mézdinnye, magnélküli stb.) különféle ízűek és textúrájúak lehetnek, így könnyű megtalálni az ízlésünknek megfelelőt.
Forrás: hobbikert.hu